Foto: Erik Reis - IKOstudio

Meget søvn og ingen motion er en farlig cocktail, viser stort studie.

Rygning og alkohol i store mængder er sjældent godt for noget. Men er du en værre syvsover og samtidig er meget stillesiddende, er det faktisk ligeså slemt som det førstnævnte. Det skriver Livescience.com ifølge Videnskab.dk.

Læs også på videnskab.dk: Tre døgn uden søvn fjerner depression

Forskere fra Australien har i et studie med mere end 230.000 australiere i alderen 45 eller ældre undersøgt deres dårlige vaner. For hver person registrerede forskerne, hvor mange usunde vaner de havde som rygning, alkoholindtag, usunde madvaner, inaktivitet og for meget søvn – mere end ni timer om natten.

Omkring 30 procent af deltagerne kunne nikke genkendende til to – tre af tingene, og i løbet af seks år var cirka 16.000 af deltagerne døde. Og særligt én faktor spillede en stor rolle for dødeligheden.

Læs også på videnskab.dk: Svært ved at falde i søvn? Lyt til et stykke musik

»Fysisk inaktivitet alene har en stor påvirkning på dødeligheden, men kombineret med for meget søvn steg de negative effekter dramatisk,« forklarer Melody Ding, der er hovedforfatter og seniorforsker på Sydney School of Public Health, University of Sydney, til Livescience.com.

Risikoen for at dø var fire gange så stor i forhold til dem, der også sov for meget og generelt var inaktive, men trods alt fik rørt sig lidt.

Læs også på Videnskab.dk: Din dårlige søvn skyldes ikke fuldmånen

Forskerne vurderer ud fra deres resultater, at det kan have en god effekt på ens sundhed, hvis man blot fjerner en af de usunde vaner og få rørt sig lidt.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Medicine.

Andre artikler på videnskab.dk:
Forskere: For meget søvn er muligvis farligt
Hjerneforsker: Derfor er søvn så vigtig
Forskere: Din alder bestemmer, hvor længe du skal sove

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.