Over en halv million danskere må hvert år ty til forskellige former for smertestillende medicin for at komme migræne til livs.

Men turen til lægen kan for nogle undgås, hvis de i stedet lægger vejen forbi et træningscenter eller en helsekostbutik.

Det viser en undersøgelse fra Sverige.

Vil du vide mere om hovedpine, kan du få , som blandt andet giver gode råd til at slippe uden om smerterne i hovedet.

Med B.T. Plus får du:

- Sådan undgår du hovedpine - helt uden piller

- Her er de bedste midler mod smerter

B.T. Plus kan også tilbyde følgende artikler:

- Mister du humøret i den mørke tid?

- Spis dig i topform: 

- Småskader kan blive til smertefuld gigt:

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til for kun 29 kroner om måneden. 


Over en halv million danskere må hvert år ty til forskellige former for smertestillende medicin for at komme migræne til livs. Turen til lægen kan for nogle undgås, hvis man i stedet lægger vejen forbi et træningscenter eller en helsekostbutik.



Det er nemlig muligt at komme smerterne til livs ved brug af naturlige metoder som f.eks. motion og kosttilskud, der ikke giver samme bivirkninger som migrænemedicin. For nylig konkluderede en svensk undersøgelse, at motion virker lige så godt som medicin.

 - Patienter, der ikke har lyst til at tage forebyggende medicin, kan have gavn af motion, siger forskeren Emma Varkey, der står bag undersøgelsen, da den blev udgivet i tidsskriftet ‘Cephalalgia’.

Tre gange 40 minutters spinning om ugen har angiveligt samme effekt som medicin for migrænepatienter. Det kan migrænepatient Anne Bülow-Olsen nikke genkendende til.

 - Jeg dyrker selv al den motion, jeg kan komme til, og det har bestemt en virkning. Når der har været en periode uden motion, kan det ses på antallet af migræneanfald. Der er en meget stor sammenhæng, siger Anne Bülow-Olsen, der er formand for patientforeningen Migræniker.

Helsekost gør underværker

Døjer man med en spændingshovedpine, der i modsætning til migræne går over efter nogle timer og kan lindres med håndkøbsmedicin, er motion stadig en løsning. Her kan en rask gåtur eller mild motion nemlig ligeledes gøre underværker.

Patientforeningen anbefaler migrænepatienter at bruge medicin med stoffet triptan, men nogle patienter oplever, at medicinen har den modsatte effekt og udløser migræneanfald. Triptan får ellers blodkarrene til at trække sig sammen, hvilket oftest er problemet, når migrænen opstår.

Der findes også andre typer medicin, men alle har bivirkninger. Derfor er motion et godt og sundt alternativ, hvis man får det i den rigtige mængde.

Vil du vide mere om hovedpine, kan du få , som blandt andet giver gode råd til at slippe uden om smerterne i hovedet.

- Anstrengelsen kan også udløse anfald en til to timer efter motionen. Vi anbefaler derfor, at man begynder stille og gradvist ser, hvordan det virker, siger overlæge Jes Olesen fra Hovedpinecenter på Glostrup Hospital, der tidligere på året offentliggjorde en stor dansk undersøgelse, der viste, at migræne kan være arveligt betinget.

Ubehagelige bivirkninger

Den genetiske forskning vil i fremtiden kunne mindske risikoen for bivirkninger i medicinen, fordi man her vil kunne udvikle en medicin specifikt mod migræne.

- Meget af den medicin, vi kender i dag, er oprindeligt udviklet til et andet formål, f.eks. at sænke blodtrykket. Men så har man fundet ud af, at det også virker hos migrænepatienter, og derfor får de det også. Derfor opstår risikoen for bivirkninger, som f.eks. ubehag, sløvhed, øget vægt osv. Det kan vi undgå, hvis man ved præcis, hvilke stoffer man skal udvikle, siger Jes Olesen.

 Man behøver dog ikke at løbe længere end ned til den lokale helsekostbutik, hvis man søger et alternativ til medicinen. Her findes nemlig et udvalg af produkter, der i tidligere undersøgelser har vist sig at være effektive i behandlingen af migræne og tilbagevendende hovedpine.

 - Der findes flere forskellige præparater, som man kan købe i håndkøb hos f.eks. Matas. Man har set en positiv virkning ved brugen af f.eks. magnesium, siger Jes Olesen.