Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: TOBY MELVILLE

Er det bedre? Eller er det lige så skadeligt som cigaretter?

Meningerne og undersøgelserne er mange, når det kommer til e-cigaretter.

En ny undersøgelse, der er støttet af tobaksfirmaet British American Tobacco, konkluderer, at e-cigaretter er meget mere ufarlige end almindelige cigaretter, når det kommer til at skade DNA. Det skriver engelske The Sun.

Måden hvorpå undersøgelsen er gennemført er, at man har taget en 3D-version af et menneskes luftveje. Det har man udsat for røg gennem en time, hvoraf den ene blev udsat for cigaretrøg og den anden for e-cigaretrøg.

AUSTRALIA TENNIS AUSTRALIAN OPEN GRAND SLAM

Herefter har man målt de gener i luftvejene, der er blevet 'tændt og slukket' af røgen, altså blevet negativt påvirket. Efter henholdsvis 24 og 48 timer var 873 og 205 gener blevet påvirket under cigaretrøgen, mens blot tre og et gen var påvirket i det samme tidsrum af røgen svarende til e-cigaretten.

Forskerne bag projektet kalder det for et tydeligt tegn på, at cigaretter har en øget risiko i forhold til e-cigaretter til at udvikle lungekræft, inflammation og fibrose.

tine bjørneboe pic

Fordi undersøgelsen er iværksat af British American Tobacco, mener Peter Hajek, der er leder af en researchenhed på Queen Mary University i London, der forsker i tobaksafhængighed, at resultaterne bør testes af en uafhængig kilde.

Alligevel forventer han, at resultaterne fra uafhængig forskning vil være tæt på de samme, som de resultater British American Tobacco er kommet frem til.

TWENTY-FIRSTFOX-OREILLY/ADVERTISING

»For de læsere, der ryger og indtil nu ikke har turde prøve e-cigaretter, viser den rapports resultater, hvad den gængse holdning og viden siger om e-cigaretter i øjeblikket - vaping (rygning med e-cigaretter, red.) er med stor margin meget mindre risikabelt end rygning,« siger han til The Sun.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.