Er det normalt, at mit ene bryst er større end det andet? Er det normalt, at min tissemand er skæv? Er det normalt at dyrke sex, inden man er 16 år? Er det normalt med doggy-style den første gang?

Teenagelivet er et langt forhindringsløb af spørgsmål om, hvad der sker inde i kroppen, når alt vokser. Den nye bog »Ung kend din krop« vil lære de danske teenagerne om alt fra analsex til onani.

Bogen er skrevet af de to jordemødre Gry Senderovitz og Ditte Nana Herskind og lægen Sarah Wåhlin-Jacobsen. Sidstnævnte har også været rådgiver på Sexlinien. Hun fortæller:

»I dag har de unge alt tilgængeligt på nettet, men de er ikke særligt trænede i at sortere i oplysninger. På nettet florerer der også en masse fejlagtige oplysninger. Vi risikerer, at de unge bliver mere forvirrede, end de er i forvejen. Mange unge bliver heller ikke eksponeret for almindelige kroppe. De unge har ret til at vide, hvordan den naturlige krop ser ud. Og de skal vide, at det er normalt at føle sig unormal.«

Vi tror ofte, at de unge har et åbent sexliv, fordi der er frit valg uden skam. Det billede er dog ikke helt sandt, lyder det fra Sarah Wåhlin-Jacobsen.

»De helt unge kender til den voksne, eksperimenterende sex. Det er sjældent der, de unges sexliv begynder. Men de sammenligner sig selv med den voksne sex og opfatter det som normalen. Vi får ikke talt med dem om det helt basale i at mærke sine egne grænser og sin egen lyst i stedet for hele tiden at føle, at de skal præstere,« siger hun.

Hvordan ser den »rigtige« krop ud? Det spørgsmål har Sarah Wåhlin-Jacobsen fået mange gange, og svaret er, at den ikke findes.

»Den største frygt, vi har som teenagere, er: Skiller jeg mig for meget ud? De tror, at alle andre er langt mere tjekkede end dem selv. Der er en diskrepans mellem det, de ser i skolen, og det, de selv oplever. De får en lidt virkelighedsfjern opfattelse af, hvad en krop er. Kroppen er på den måde stadig et tabu,« siger hun.

Hvor man tidligere skulle lære unge om, hvordan de beskyttede sig mod uønsket graviditet, er det i dag også blevet vigtigt at lære de unge om kropsidealer og deres egen plads i dem.

»Det at være ung og undersøge sig selv er blevet forstørret med internettet. Der er også mulighed for at mobbe hinanden, fordi man ikke kan mærke hinandens grænser. Det prøver vi også at snakke om i bogen: Hvordan læser man andres signaler?« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Når døren er helt lukket ind til teen­ageværelset, skal vi ikke tro, at de unge stiller alle spørgsmålene til deres venner.

»Vi skal som forældregeneration ikke fralægge os et ansvar og sige: De finder nok oplysningerne selv. Min erfaring er, at de unge vildt gerne vil tale med de voksne om det her. De higer efter det. De har selv svært ved at bede om det, men så snart man åbner op, tager de imod snakken.«