Lyt til artiklen

Tyggegummi kan nedsætte trangen til det søde og fedende, viser forsøg

Jo mere vi tygger i os, desto tykkere bliver vi. Sådan er det i høj grad.

Men nu vender forskere det hele på hovedet ved at hævde, at vi ligefrem kan tygge os slanke.

At tygge tyggegummi kan være en effektiv hjælp til at undgå overspisning, viser et nyt videnskabeligt studie.

Det er forskere fra Glasgow Caledonian Universitetet i Skotland, der står bag to forsøg, hvor de målte, hvordan tygning af tyggegummi påvirker trangen til noget sødt, sultfornemmelsen og trangen til at gå og småspise.

Studiet, der nu publiceres i det ansete videnskabstidsskrift Appetite, viste, at de, der tyggede tyggegummi i et kvarter hver time efter et måltid, spiste mindre, da de tre timer senere fik serveret salte og søde snacks. Deres appetit var tydeligt nedsat.

Mindre sultne

De tyggegummi-gnaskende sagde selv, at de følte klart mindre sult, og at trangen til chokolade og andet sødt var reduceret.

'Disse forsøg understreger, hvor vigtigt det er at stimulere sanserne for at fremme mæthedsfølelsen,' skriver forskerne i undersøgelses-rapporten.

- Jeg ved ikke, hvor godt dette studie er, men jeg synes, studiet er interessant, og jeg tror, tyggegummi kan have en vis virkning for nogle. Det skader jo i alt fald ikke at prøve, siger Anne Blomkvist, førende norsk slankeforsker og klinisk ernæringsfysiolog.

Hun råder ofte patienter, som skal tabe sig, til at putte en sukkerfri pastil eller et stykke sukkerfrit tyggegummi i munden,

- At tygge tyggegummi kan få tankerne afledt fra den søde trang og bidrage til at dæmpe den. Hvis tyggegummiet hindrer dig i at stoppe andet i munden, har du jo opnået det, du ville, siger forskeren.

Grib telefonen

Andre metoder til at bortlede tankerne fra mad kan være f.eks. at børste tænder. Lakrids, snacks og chokolade smager ikke så godt, når man stadig har lidt tandpastasmag i munden. Det kan f.eks. også hjælpe at gribe telefonen og ringe til et familiemedlem eller en ven.

Tyggegummi-metoden som led i en slankekur anbefales nu officielt af den store American Dietetic Association, der er verdens største forening for professionelle ernæringsfysiologer o.a.

Lige siden Første Verdenskrig har U.S. Armed Forces sendt gratis tyggegummi til deres militære personel i felten med det formål at forbedre tændernes sundhedstilstand, dæmpe stress og psykiske spændinger og øge deres årvågenhed.