Et nyt forskningsstudie antyder, at det ikke er mere skadeligt at benytte smør som fedtstof end planteolier.

Siden 1960erne har det været en fast bestanddel af slankekure og sunde husholdningsråd at anbefale at skifte smørret ud med planteolier, når frikadellerne eller fiskefileterne skulle steges. Det skulle efter sigende være bedre for både hjerte og kolesteroltal.

Men nu stiller en forskergruppe spørgsmålstegn ved det 'hjertesunde' i at udskifte smør og andre mættede fedtstoffer med planteolier såsom solsikkeolie, olivenolie og rapsolie. Det skriver medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet British Medical Journal.

Udskiftningen af smør med planteolie reducerer godt nok kolesteroltallet, viser studiet. Men hverken antallet af hjertelidelser eller den overordnede dødelighed påvirkes.

Læs mere på Videnskab.dk: Smør, margarine eller planteolier? Fedt er en kompliceret sag

Brugen af planteolier, som har et højt indhold af linolsyre, kan måske endda være værre end smør i forhold til at forebygge hjerte- og karsygdomme, beskriver studiet. Men der er brug for mere forskning på området.

»Samlet set kan vi med det nye studie konkludere, at ufuldstændige offentliggørelser af vigtig data har bidraget til en overvurdering af fordele - og undervurdering af potentielle risici - forbundet med at erstatte mættet fedt med vegetabilske olier, som er rige på linolsyre,« siger Daisy Zamora, som forsker ved Department of Psychriaty ved UNC School of Medicine og er medforfatter på studiet, ifølge medicalxpress.com.

Linolsyre er en af kroppens to essentielle fedtsyrer, og udgør hovedbestandelen i planteolier. Ud fra de to essentielle fedtsyrer kan kroppe danne alle andre nødvendige fedtsyrer.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk forbud mod transfedt redder to liv om dagen

Det nye studie er baseret på en analyse af hidtil upubliceret data fra et stort kontrolleret forsøg udført i den amerikanske stat Minnesota for 50 år siden samt en bredere analyse af offentliggjort data fra lignende forsøg med kostforandringer mellem smør og planteolie.

Minnesota-forsøget er et randomiseret, kontrolleret forsøg, hvilket anskues som den bedste forsøgsmetode i medicinsk forskning. Her kan behandlingsgruppens resultater sammenlignes med en kontrolgruppe, og de deltagende patienter fordeles tilfældigt - randomiseret - i behandlings- og kontrolgruppen.

Hvordan linolsyre-holdige olier kan reducere kolesterolniveauet, men samtidigt forværre eller i hvert fald ikke formå at reducere risikoen for hjerteanfald debateres og undersøges stadig livligt.

Nogle studier indikerer, at planteolierne under bestemte forhold kan forårsage betændelse, som er en velkendt faktor for hjertelidelser. Der er også bevis på, at olierne i en kemisk proces kaldet oxidation kan skabe åreforkalkninger, skriver medicalxpress.com.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Hvordan får stjernerne deres navne?

Pædagoger bruger ulovlig magt mod børn hver dag

Kattes adfærd kan føre til nabostrid