Det er nemt, hurtigt – og for mange danskere en stor del af hverdagen.
Men endnu en gang er der dårligt nyt om færdigretter, frysepizzaer, sodavand og andre ultraforarbejdede fødevarer.
For mens det er blevet et stigende valg i danskernes indkøbskurv, peger ny forskning på en klar sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og en række alvorlige kroniske sygdomme.
Det gælder blandt andet diabetes, hjerte-kar-sygdomme og tarmsygdomme, skriver DR.
I praksis kan det også ses på landets hospitaler, fortæller Johan Burisch, der er overlæge på mavetarm-afdelingen på Hvidovre Hospital. Han mener, vi bør tage det her alvorligt.
»Det er så vel dokumenteret, at der er en sammenhæng mellem sygdom og ultraforarbejdet mad. Vi kan godt mærke ude i klinikkerne, at der begynder at være et meget stort antal mennesker, der har brug for vores hjælp,« fortæller han til DR.
Ultraforarbejdet mad vil udbrede flere sydomme. Ifølge Johan Burisch vil antallet af danskere med tarmsygdommen Crohns for eksempel forventes at stige markant – fra omkring 60.000 i dag til cirka 100.000 inden for de næste 10 til 15 år.
Andre faktorer som rygning og manglende motion spiller også en rolle, men ifølge overlægen er kosten den klart største risikofaktor.
Samtidig understreger han, at man ikke skal være bekymret, hvis man en gang imellem spiser ultraforarbejdet mad, for »det er mængden, der udgør problemet«.
Samme tendens ser seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse Anja Viendahl Olsen. Hun peger på en tydelig sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og en lang række sygdomme – særligt tarmsygdomme.
Hun tilføjer, at det faktisk kun er rygning, der overgår ultraforarbejdet mad, når det handler om sundhedsadfærd, der øger risikoen for sygdom.

