Et blændende smil ser fantastisk ud, men behandlingen kan også være starten på en ond cirkel, hvor du skal blege tænderne igen og igen.

Et flot, hvidt smil ser fantastisk ud, men du bør overveje nøje, om en tandblegning nu også er nødvendigt, lyder rådet eksperten på Netdoktor, for behandlingen kan give bivirkninger og paradoksalt nok også øge risikoen for misfarvninger.

Smerte og følsomhed


Overvejer du en tandblegning, så sæt dig først ind i, hvilke bivirkninger du skal forberede dig på. Det mest almindelige er, at du oplever smerter i tænderne, øget følsomhed over for varme og kulde eller irritation af tandkødet. Blegningen kan også gøre, at dine tandben bliver mere følsomme. Har du i forvejen følsomme tandhalse, så bør du derfor spørge en tandlæge til råds, før du kaster dig ud i en blegning.

Læs mere på Netdoktor: Derfor har du blottede tandhalse

Blegning hos tandlæge eller hjemme


Langt de fleste bivirkninger opstår, når man bleger derhjemme. Den skinne, man får med, når man køber i en butik eller over internettet, er nemlig typisk en standardskinne, og det øger risikoen for, at få blegemidlet på tandkødet eller ud i munden. Hvis du får tænderne bleget hos tandlægen, sker det derimod oftest med en skinne, der er støbt efter din tandstilling, og det mindsker risikoen for, at blegemidlet bleger andet end tænderne.

Læs mere på Netdoktor: Sådan kommer du af med dårlig ånde

Øger risikoen for misfarvning


Studier har vist, at en blegning i sig selv øger risikoen for misfarvning af tænderne. Det kan i værste fald betyde, at dine tænder hurtigere bliver misfarvet igen efter en blegning - og at du derfor skal have gentaget behandlingen både oftere og med kortere tid imellem. Desuden er der ingen garantier for, hvor lang tid den hvide farve holder, og skyldes misfarvningen din kost og livsstil, så er der stor sandsynlighed for, at du vil få misfarvede tænder igen.

Hvad kan du selv gøre?


Vil du gerne have et hvidere smil, er der et par ting, du selv kan afprøve, før du giver dig i kast med at blege tænderne.

  1. Sørg for at børste tænderne grundigt to gange hver dag
  2. Få jævnligt en tandrensning hos tandlægen, så eventuelt tandsten og belægninger forsvinder helt
  3. Undgå  rygning
  4. Undgå kaffe, the, juice og rødvin, som er de største syndere, når det gælder misfarvning af tænderne.
  5. Husk, at det er normalt, at tænderne bliver mere gullige eller grå med alderen. Et perlemors-hvidt tandsæt kan derfor komme til at se unaturligt ud.

Læs mere på Netdoktor: Sådan ser tænderne ud i alle aldre

Misfarvninger på tænderne kan komme både udefra eller indefra, som for eksempel på grund af en skade, der giver en død nerve i tanden, som bliver sort. Du bør derfor altid rådføre dig med en tandlæge, inden du bleger tænderne, så du ved, hvorfor dine tænder er misfarvede. Ellers risikerer du, at blegningen slet ikke har nogen effekt eller i værste fald giver dig smertefulde bivirkninger.

Læs mere på Netdoktor: