Du kan typisk stole lidt mere på din cykel, end at morgentrafikken kører problemfrit, når du er på vej på arbejde. Men der findes endnu bedre årsager til at tage jernhesten på job eller i skole, end bare at komme til tiden.

Forskere fra Glasgow University i Skotland har målt resultater for 250.000 pendlere fordelt i hele Storbritannien over en periode på fem år. Og her viser resultaterne, at hvis du vælger cyklen til og fra job eller skole på daglig basis, så er der mindre risiko for at få kræft. Det skriver BBC.

Ud af de 250.000, der var en blanding af alt mellem cyklister, fodgængere og folk, der tog offentlig transport, blev i alt 3.758 personer ramt af kræft, 1.110 havde hjerteproblemer, mens 2.430 døde under den femårige periode.

Resultaterne, der er blevet offentliggjort i British Medical Journal, viste dog, at de, der tog cyklen på daglig basis, havde 41 procent mindre risiko for at dø som følge af sygdom, mens der var 45 procent mindre risiko for at udvikle kræft. Hvis man gik til og fra arbejde, var der også positive resultater, men det er især den daglige cykling, der hitter, da det er mere intenst end at gå.

Dr. Jason Gill, der var en af forskerne i projektet, udtaler til BBC, at undersøgelsen giver et klart billede af, hvor meget sundere det er at tage cyklen.

»Det, vi virkelig behøver, er at ændre vores infrastruktur, så det bliver lettere at cykle - vi skal have cykelstier, gøre det lettere at tage cyklen med på toget, have brusebad på arbejdspladsen,« fortæller han.

De deltagende i undersøgelsen fortalte desuden, at cyklen ikke bliver en pestilens efter noget tid. Man vender sig til at bevæge sig i stedet for at tage bussen. Derudover var det lettere for folk at tage cyklen end eksempelvis at gå regelmæssigt i et træningscenter.