Foto: Scanpix/Iris

Vi tror, at vi lever i et lykkeligt land, men måske lyver vi lidt for os selv.

Danmark har flere gange ligget i top på OECD's lykkebarometer, hvor man blandt andet ringer til folk og spørger, hvor glade de er for deres liv som helhed.

Men måske kan vi slet ikke stole på svarene i den slags undersøgelser. Der er nemlig stor forskel på, hvordan du selv opfatter din lykke, og hvor lykkelig andre vurderer dig til at være.

Det viser et nyt studie ifølge PsyPost.org, skriver Videnskab.dk.

»Gode vurderinger bør ikke fejltolkes af forskere til at indikere liv, der er fulde af positive følelser, i hvert fald hvad angår en del af befolkningen,« fortæller psykolog Ivo Ponocny fra University of Vienna til Psypost.org.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er Danmark et af verdens lykkeligste lande?

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Journal of Happiness Studies.

I studiet skulle 500 forsøgsdeltagere, primært fra Østrig, svare på en række spørgsmål, der drejede sig om, hvor glade og tilfredse de var med deres liv.

Forsøgsdeltagerne skulle også placere sig på en skala fra ét til 11 over, hvor lykkelige de var, og samtidig brugte forskerne forsøgsdeltagernes svar til at lave deres egen vurdering.

Læs mere på Videnskab.dk: Penge gør os lykkelige

Her viste der sig at være enorme forskelle.

Én af forsøgsdeltagerne placerede sig selv i kategori 10 - 'Munter glæde med mindre forringelser' - men forskerne placerede hende i kategori 3 - 'Uharmonisk liv men med støtte'.

»Når man tager i betragtning, hvad folk faktisk rapporterede i interviewet, lod nogle høje vurderinger til hovedsageligt at udtrykke, at deres byrde ikke var unormal, ubærlig eller grund til at beklage sig,« fortæller Ivo Ponochny fra University of Vienna til PsyPost.org.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Præriemus udviser empati - kan føre til gennembrud i autismeforskning

Kan jeg føle på min pande, om jeg har feber?

Skandinavien var varm nok til neandertalere

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.