Amerikanske læger har efter corona epidemien registreret en stigning i en særlig sygdom.

Studier viser, at op til 14 procent af de, der har været smittet med covid-19, kan udvikle sygdommen, skriver The Washington Post.

Det er særligt unge eller voksne i god fysisk form og meget ofte kvinder, der rammes af tilstanden, der går under navnet postural ortostatisk takykardi-syndrom eller bare (POTS).

Symptomerne er, at pulsen stiger voldsomt, uden at blodtrykket falder, hvilket kan medføre for eksempel svimmelhed, trykken for brystet og hjertebanken.

Pludselig svimmelhed rammer ofte patienter med POTS.
Pludselig svimmelhed rammer ofte patienter med POTS. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Når en rask person rejser sig fra liggende eller siddende stilling, trækker blodkarrene sig automatisk sammen, for at hindre blodet i at løbe ned i benene, men hos POTS patienter fungerer den funktion ikke optimalt.

For mange betyder det, at de kan opleve symptomer, når de rejser sig eller står op, men får det bedre, når de ligger ned.

Det er mere end 150 år siden, at syndromet blev beskrevet første gang, men ifølge de amerikanske læger er antallet af amerikanere, der bliver diagnosticeret med tilstanden steget voldsomt siden corona.

Før 2020 led mellem en og tre millioner i USA af POTS, men en undersøgelse fra 2023 anslår, at helt op til mellem to og 14 procent af de, der har haft corona kan udvikle tilstanden.

De amerikanske læger, der har specialiseret sig i tilstanden, ser en tendens til at patienterne særligt er unge, kvinder og ofte idrætsudøvere i god fysisk form.

Neurologen Robert Wilson, der leder POTS-afdelingen på sygehuset Cleveland Clinic, forklarer sammenhængen med, at kvinder i den fødedygtige alder generelt er mere sårbare over for betændelse i kroppen, og at den stress, der er forbundet med gentagen fysisk udmattelse, kan udsætte især atleter for risiko.

»Det er noget nær en perfekt storm af modtagelighed,« siger Wilson til The Washington Post.

Indtil videre har lægerne ikke fundet en behandling, der umiddelbart kan løse problemet.