Danmark er det land i Nordeuropa, som har flest tilfælde af mundhulekræft. Den alvorlige sygdom er svær at behandle, og dødeligheden er høj. Professor fra Københavns Universitet efterlyser flere målrettede forebyggelseskampagner og tjek hos tandlægen.

Det er et højt forbrug af tobak og alkohol gennem mange år, der er årsdagen til, at Danmark ligger i toppen, når det gælder mundhulekræft i Nordeuropa. Det oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft

Foruden at ligger nummer ét i Nordeuropa, ligger Danmark også dårligt i forhold til resten af Europa. På top-20 listen har vi således en kedelig syvendeplads, som lægger os på linje med lande i Østeuropa.

»Danmark ligger helt i top, hvad angår forekomsten af mundkræft. Det skyldes især vores høje forbrug af tobak og alkohol, og hvis vi skal arbejde med at nedbringe antallet af personer med mundhulekræft, er det her, vi skal sætte ind med forebyggelsesinitiativer. Der skal et politisk fokus på fortsat at sænke vores tobaks- og alkoholforbrug, også for forebyggelsen af kræft i mundhulen,« siger professor Poul Erik Petersen, Odontologisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og som også er aktiv i WHOs arbejde med forskning for global oral sundhed, til Københavns Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Hetero-kvinder tænder også på damer

Han understreger samtidig, at mundhulekræft især rammer de socialt og økonomisk dårligt stillede mennesker, hvilket derfor peger på en stor social ulighed.

Resultaterne af undersøgelsen er bragt i en artikel i Tandlægebladet.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Hvad har du lavet i dag, skat? Derfor svarer dit barn »ikke noget«

'Bør føre til nobelpris': Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst

Depression: En psykolog er lige så effektiv som medicin

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.