Det er lykkedes dansk forskning finde en metode til at fremstille yoghurt, som er uden sukker, men hvor yoghurten alligevel beholder sin søde smag.

Hvad hvis du kunne spise yoghurt, som smagte lige så sødt og dejligt, som du er vant til, men som ikke havde fået tilsat en masse sukker ud over det, der naturligt kan findes i yoghurten?

Sådan et produkt ser ud til i fremtiden at kunne ramme supermarkedernes hylder. Det skriver Videnskab.dk.

Det er i hvert fald lykkedes forskere fra den danske ingredienskoncern Chr. Hansen A/S at udvikle yoghurt med reduceret tilsat sukker, men med samme sødme.

Læs mere på Videnskab.dk: Yoghurt og mælk sænker risikoen for sukkersyge

»Der er en generel efterspørgsel i offentligheden efter mindre tilsat sukker i maden. Så med det, vi har gjort, kan man reducere den tilsatte sukker med tyve procent og stadig have det samme niveau af sødme,« siger ph.d. Eric Johansen, som er ’Associate Vice President for Science’ hos Chr. Hansen A/S. Han er en af forskerne bag studiet.

Opdagelsen er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Applied and Environmental Microbiology.

Andre bakterier giver mere sødme

Yoghurt indeholder laktose, ligesom andre mælkeprodukter.

Læs mere på Videnskab.dk: Yoghurt hjælper muligvis mod stress

Laktosen består af glukose og galaktose, som begge er sukkerarter. Når man fremstiller yoghurt, splitter mælkesyrebakterier glukosen ad, mens galaktosen og en del laktose er tilbage i den færdige yoghurt.

Eftersom galaktosen og laktosen er sukkerarter, giver det en smule naturlig sødme til yoghurten, men ofte tilsætter producenterne mere sukker for at gøre den sødere og mere lækker.

Læs mere på Videnskab.dk: Da mælken mistede sin uskyld

Forskerne har nu fundet ud af, at de i dannelsesprocessen kan tilsætte en anden type mælkesyrebakterier, der angriber og nedbryder galaktosen frem for glukosen.

Det betyder, at det pludselig er glukosen, der er tilbage i den færdige yoghurt. Glukose er en sukkertype, der er omkring dobbelt så sød som galaktose og fire gange sødere end laktose.

Læs mere om, at antallet af kalorier i yoghurt også bliver færre med den nye metode, på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Mysterium: Flåtbid kan give kødallergi

Nye løsninger kan tage livet af den irriterende klods på ledningen

Sådan får Danmark bedre tjek på verdensrummet