Nødder strutter af de sunde fedtsyrer og kostfibre, som styrker dit helbred.

Hasselnød, mandel, jordnød eller cashew. Fælles for nødderne er, at du med bare 50 gram om dagen kan opnå betydelig effekt for dit helbred. Blandt andet kan du forbedre dit kolesterol eller styrke din fordøjelse.

De sunde fedtstoffer kan bl.a. medvirke til at mindske inflammation – den betændelsestilstand i kroppen, som ligger bag mange forskellige moderne lidelser, som f.eks. diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for gigt. På den måde er nødder – sammen med grøntsager – nærmest unikke i at være en helt ukontroversiel, positiv gruppe fødevarer.

»Man bør tænke det ind i sine måltider på linje med grøntsager, de kan nemt bruges i en salat, eller man kan smide en håndfuld nødder over sine havregryn om morgenen,« siger ernæringsekspert Martin Kreutzer.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du modvirker dårligdomme i kroppen ved at indtage nødder, hvilke nødder der er gode at spise mod hvad, og hvor mange du skal indtage. Her får du alt du skal bruge, til at komme igang med dit nye nødde-liv ...


Nødder strutter af de sunde fedtsyrer og kostfibre, som styrker dit helbred.

Hasselnød, mandel, jordnød eller cashew. Fælles for nødderne er, at du med bare 50 gram om dagen kan opnå betydelig effekt for dit helbred. Blandt andet kan du forbedre dit kolesterol eller styrke din fordøjelse.

Når julen står for døren, kan du derfor roligt sætte tænderne i den populære december-spise, som ernæringsekspert Martin Kreutzer og kok og madskribent Sandra Pugliese i den nye bog ’Nødder – naturens genvej til en flad mave og antiinflammatorisk styrke’ beskriver de positive egenskaber ved. Ifølge eksperterne er den absolut bedste egenskab ved nødderne, at de er en fremragende kilde til sunde fedtstoffer:

»Man finder de samme fedtstoffer i avocado og olivenolie, men med den type fødevarer når man ofte ikke i mål med at opfylde sit dagsbehov. Det gør man tit, hvis man spiser 50 gram nødder om dagen,« siger Martin Kreutzer.

De sunde fedtstoffer kan bl.a. medvirke til at mindske inflammation – den betændelsestilstand i kroppen, som ligger bag mange forskellige moderne lidelser, som f.eks. diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for gigt. På den måde er nødder – sammen med grøntsager – nærmest unikke i at være en helt ukontroversiel, positiv gruppe fødevarer.

»Man bør tænke det ind i sine måltider på linje med grøntsager, de kan nemt bruges i en salat, eller man kan smide en håndfuld nødder over sine havregryn om morgenen,« siger Martin Kreutzer.

Mange tror, nødder feder

Han oplever, at mange holder igen med nødder, fordi de tror, at de feder. Men som titlen på den nye bog antyder, er det langtfra tilfældet:

»Vi går til kanten, når vi lover en flad mave, men det er for at understrege, at du ikke bliver fed af at spise nødder. Der er lavet talrige forsøg, hvor man lader deltagerne spise en masse nødder, og gennemgående ser man, at de mætter så godt, at man spiser mindre mad i løbet af dagen. Et ekstra plus er, at nøddernes kombination af protein, fibre, langsomme kulhydrater og det helt særlige fedt, der gør, at kroppen i mindre grad aflejrer fedt inde i maven. På sigt kan man derfor tabe sig netop der, hvis man udskifter nogle af kostens andre kaloriekilder med nødder,« siger Martin Kreutzer, der dog understreger, at man skal spise nødderne i ’ren’ form, det vil sige, at de ikke er saltede eller olieristede. Gør man det, har nødderne ikke længere de samme sunde egenskaber.

Det er ikke kun Martin Kreutzer og hans medforfatter, der lovpriser nødderne. Diabetesforeningen anbefaler sine medlemmer at spise en håndfuld nødder eller mandler to gange om dagen, når man har brug for energi, fordi nødder i de mængder giver god energi uden at øge blodsukkeret. Nogenlunde samme mængde anbefaler Fødevarestyrelsen, der står bag de officielle kostråd. Det vil sige ca. 30 gram dagligt. Når indtaget ikke skal være højere, skyldes det, at der er en risiko for, at der kan være giftstoffer dannet af skimmelsvamp – aflatoksiner – på nogle nødder. Det gælder f.eks. ved pistacienødder og paranødder, som man derfor ikke bør spise i store mængder.

Nødde-oversigt

Cashewnødder
Cashewnødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Cashewnødder indeholder meget zink, som er en vigtig brik i kroppens stofskifte. Samtidig kan den bryste sig af et højt indhold af jern og ikke mindst mineralet magnesium, der indgår i kroppens energiproduktion og væskeregulering.

Hasselnødder
Hasselnødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Hasselnødden bugner af E-vitamin, der bl.a. beskytter kroppens celler mod iltskader. Nødden er også en fortrinlig kilde til B-vitaminet folat, som forhindrer udviklingen af såkaldt neuralrørsdefekt hos fostre. Den har desuden et højt indhold af kostfibre, der er godt for bl.a. fordøjelsen.

Jordnødder
Jordnødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Jordnødden er rig på B-vitaminet niacin, der har afgørende betydning for hormonproduktionen og bidrager til reparationen af kroppens dna. Herudover indeholder den resveratrol, der får en del opmærksomhed blandt atleter, fordi et stort indtag øger mængden af muskel­opbyggende væksthormoner.

Macadamianødder
Macadamianødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Macadamianødder, 20 styk dækker halvdelen af dit daglige behov for B-vitaminet thiamin, der har stor indflydelse på kroppens stofskifte og de kemiske signalstoffer, der sender nervesignalerne rundt i kroppen. Herudover får du en del jern, der indgår i kroppens blodproduktion.

Mandler
Mandler Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Mandler gavner især kredsløbet og kvitterer med forbedrede kolesterolværdier. Samtidig kan mandlerne medvirke til aftagende inflammation, som kan have gunstig virkning på visse gigtlidelser, eksem, tarmproblemer og meget andet. Nødderne er rige på protein, så du opnår en vedvarende mæthed.

Paranødder
Paranødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Paranødden indeholder store mængder selen. Mineralet er en kraftig antioxidant, der styrker immunforsvaret. Paranødden indeholder dog også såkaldte aflatoksiner, et giftstof, som man ikke bør indtage i større mængder. Hold derfor igen med nødden i store mængder.

Pecannødder
Pecannødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Pecannødder Indeholder mavefedtreducerende og hjertevenlige fedtsyrer, der modvirker forhøjet kolesterol-værdier. Pecannødder er desuden særdeles rige på zink, som er en vigtig brik i kroppens stofskifte og i stand til at slå forkølelse ned. Af andre kvaliteter kan nævnes de mange kostfibre, der holder tarmene i topform, ligesom de sørger for, at nødderne mætter ganske fortrinligt.

Pistacienødderne
Pistacienødderne Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Pistacienødderne er med et højt indhold af fibre og proteiner skruet sammen, så de mætter fortrinligt. Desuden får de plus for deres store indhold af kalium, der bl.a. har afgørende betydning for muskel- og nervecellernes funktion og er med til at regulere hjerterytme og blodtryk. Nødderne indeholder dog såkaldte aflatoksiner (giftstoffer), og derfor skal de spises i begrænsede mængder.

Valnødder
Valnødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Valnødden er en fremragende kilde til essentielle omega-3-fedtsyrer, som bl.a. er en central bestanddel af hjernen. Valnøddens olie har også vist sig at være interessant for personer, der føler sig alvorligt stressede. I et studie beskriver forskere, hvordan indtaget af valnøddeolie akut sænker et stressrelateret blodtryk.

Kokosnødder
Kokosnødder Foto: Thomas Hergaard/Muusmanns Forlag
Vis mere

Kokosnødden er rig på fordøjelsesfremmende kostfibre og indeholder laurinsyre. Forsøg har dokumenteret, at denne fedtsyre er i stand til at bekæmpe vira i kroppen. Undersøgelser peger desuden på, at fedtsyren indgår i en vigtig reparation af tarmsystemet, hvis det over længere tid er blevet provokeret af madvarer, som man ikke kan tåle.