Et nyt studie af forskere fra blandt andet Harvard University viser, at glutenfri kost faktisk ikke er særligt godt for hjertet. Tværtimod.

Hvis du ikke hører til gruppen af glutenintolerante, men blot har skiftet til en glutenfri diæt - eksempelvis for at blive klar til badetøjssæsonen, så skal du måske lige være ekstra opmærksom på, hvad den glutenfri kost betyder for dit hjerte.

For ifølge et nyt studie fra blandt andet Harvard University, så har manglen på indtagelse af det lille protein, som blandt andet findes i kornsorterne hvede, rug og byg, faktisk en dårlig effekt på hjertet.

Forskerne påbegyndte studiet i 1986, hvor over 100.000 mennesker, som ikke havde forhistorie med hjertekarsygdomme, besvarede et spørgeskema om deres kostvaner. Herefter blev resultaterne fra spørgeskemaet opdateret hver fjerde år.

I over 26 år fulgte forskerne deltagernes kostvaner og undersøgte til sidst sundheden hos dem. Resultatet viste, at de, som spiste glutenfrit, havde en øget risiko for hjerte- og karsygdomme i forhold til gruppen, som havde gluten inkluderet i deres kost.

Dette skyldes blandt andet, at glutenindtaget hos deltagerne i studiet i høj grad hang sammen med indtaget af fuldkornsprodukter. Da glutenindtaget blev mindsket, så blev indtaget af fuldkorn det også. Og det er problematisk, for fuldkorn besidder en række vigtige fibre, mineraler og vitaminer, som din krop behøver.

I Danmark har myndighederne og sundhedsfremmende organisationer i en årrække kørt kampagner for at få danskerne til at vælge fuldkorn til, netop fordi det er påvist, at det blandt andet kan hjælpe med at mindske risikoen for at dø af hjertekarsygdomme, diabetes og kræft.

Konklusionen fra forskerne bag studiet lyder derfor, at diætister og andre sundhedsfaglige personer bør undgå at anbefale glutenfri kost til personer, der ikke er diagnosticeret med lidelsen cøliaki (glutenallergi, red.)

Du kan læse mere om fuldkorn og deres betydning for din sundhed på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om de officielle kostråd.