Den lille kapsel med den gyldne fiskeolie bliver indtaget af hundredtusindvis af danskere hver dag i forventning om, at de får et koncentreret indhold af de gavnlige omega-3-fedtsyrer. Men flere af de dyre fiskeolier, der er på markedet, viser sig at være af så dårlig kvalitet, at det kan være direkte sundhedsskadeligt for forbrugeren, mener eksperter.

KLIK DIG VIDERE OG SE HVILKE PRODUKTER DU SKAL HOLDE DIG FRA OG HVILKE DU TRYGT KAN KØBE

B.T. har i samarbejde med forskningschef Torger Børresen og seniorforsker Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet analyseret fiskeolierne og er kommet frem til, at en del af produkterne kan betegnes som harske.

 - Det er betænkeligt. Når man allerede kan lugte harskhed lige efter åbningen af emballagen, vil der ikke gå lang tid, før det bliver meget værre. Og har du den stående indtil udløbsdatoen, vil du stå tilbage med et rigtig dårligt produkt, forklarer Torger Børresen.

Hans råd til forbrugeren er at smide fiskeolien ud, hvis man opdager, at den er harsk.

Hvis fiskeolie kommer i kontakt med luft, opstår der en iltningsproces, der vil få olien til at blive dårlig. Det kan bl.a. ske, hvis olien står i direkte sollys, eller på en måde kommer i kontakt med luft.

Erik Berg Schmidt, der er professor ved hjerteafdelingen på Aalborg Sygehus, har forsket i brugen af fiskeolie og mener, at fiskeolien kan udgøre en helbredsrisiko, hvis den er fordærvet.

 - Teoretisk set kan det være skadeligt. Harskhed er en iltning af fiskeolie, og det kan give nogle uhensigtsmæssige forbindelser, der kan føre til en helbredsrisiko. Så potentielt kan det være skadeligt, siger han.

Læge Carsten Vagn-Hansen, kendt fra radio og tv-programmer, har igennem mange år beskæftiget sig med både traditionel medicin og naturmedicin, og han mener, at det kan føre til alvorlige sygdomme, hvis man indtager dårlig fiskeolie.

 - Hvis du bliver ved med at spise den dårlige fiskeolie, kan det i sidste ende føre til kræft, åreforkalkning og blodpropper. Det første symptom på, at du indtager harsk fiskeolie, er, at du får det i kroppen, som hvis du har indtaget en stor mængde hvidt sukker. Du bliver ugidelig og slap og har bare lyst til at lægge dig på sofaen, siger Carsten Vagn-Hansen.

Meget lille koncentration



Han mener, at du skal have indtaget harsk olie i årevis for at blive ramt af de livstruende sygdomme. Forskningschef, Torger Børresen, mener ikke, at man skal være bange for sit helbred, hvis man har indtaget harsk fiskeolie.

 - Der er mange undersøgelser, der peger på, at harskningsprodukterne kan være farlige, men det er ikke min opfattelse. De fiskeolier, der er harske og smager grimt, men selve produktet er i orden. Det er rigtigt, at der bliver dannet frie radikaler, men koncentrationen er normalt meget lille, forklarer Torger Børresen.