Hudens sundhed hænger sammen med din evne til at tackle stress og uventede situationer, viser ny norsk forskning.

Mænd og kvinder med lav 'mestringsfølelse' har flere hudplager end andre, viser et nyt studie, skriver ScienceNordic ifølge Videnskab.dk.

Forskerne bruger begrebet 'self-efficacy', som handler om, hvor effektivt man tackler stress og uventede udfordringer, og hvor stor tro vi har på os selv, når det kommer til at håndtere ubehagelige overraskelser.

Læs også på Videnskab.dk: Stress kan gøre dig forkølet

Florence Dalgard fra Oslo Universitetssygehus har ledet studiet. Hun siger, at hovedfundet er det stærke link mellem kløende hud og mestringsfølelse.

- Dette er en stor befolkningsundersøgelse, hvor vi har set på sammenhængen mellem de to ting, og selv om dette som udgangspunkt lyder til at være langt ude, så fandt vi, at de som har stor tro på sig selv har mindre plager med huden, mens de, som har kun lidt tro på sig selv, har større hudplager.

Det er meget kendt, at stress har en negativ effekt på sundheden, men med en stærk mestringsfølelse bliver skaderne begrænset.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan stresser du af

Unge, som har oplevet stressende oplevelser for nyligt, og som scorer lavt på test af mestringsfølelse, havde hudproblemer dobbelt så ofte som unge med en stærk mestringsfølelse.

- Mestringsfølelse er beskyttende, når du er under stress. Du tåler meget bedre at være i stressende situationer, hvis du har en høj mestringsfølelse.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Gymnasieelever chikanerer hinanden for at få sex
Ulvehunden fra Thy: Derfor ved forskerne ikke, om det er en rigtig ulv
Countdown til dommedag: 28 dage