Er min hud sund nok? Er den smuk og glat? Hvad med pletterne – kan det være kræft? Og rynkerne – hvordan undgår jeg at komme til at ligne et indtørret, rynket æble- alt, alt for tidligt? Hvordan bevarer jeg mit ungdommelige udseende? Hvad er den bedste hud-kur for mig? Hvad gør jeg ved min appelsinhud, bumserne, de brune pletter, linjerne og furerne i huden? Huden er vores ”indpakning”. Kontaktfladen til de andre. Dens sundhed og udseende har enorm betydning for os.

B.T. Plus kan her tilbyde dig den komplette hudguide. Find ud af, præcis hvilken hudtype du har, og hvor meget sol du kan tåle. Tjek dig selv: se de farlige modermærker, som kan varsle om en måske dødelig kræftsygdom. Få masser af tips til en smuk og sund hud. Vi giver dig lægernes, forskernes og skønhedseksperternes bedste tip.

Med B.T. Plus får du:

- Guide: Så let får du sund og flot hud: pleje af solskoldet hud, fjern brune pletter på huden, væk med appelsinhud og bumser, råd mod karsprængninger og meget andet.

- Se hvilken hudtype du har

- Så meget sol kan din hud tåle

- Er du i farezonen: Se hvilke jobbrancher, der er mest udsat for at få hudkræft

- Hver 11. dansker får hudkræft

- Tjek dig selv om du har tegn på hud- og modermærkekræftPLEJE AF SOLSKOLDET HUD

 Hvis du har været for længe ude i solen, og huden er blevet rød, evt. lilla, og brændende varm, er der tale om en form for brandsår. Det kan lindres med isposer, en pose frosne ærter eller koldt vand, evt. knust kold vandmelon, samt kølende olier som kokosolie eller olivenolie. Skån huden ved at undgå at trække i den og undgå at skrubbe den. - Det kan også hjælpe at spise frugter. Især vandmelon og frugtsafter er godt. Frugt virker kølende, siger læge Charlotte Bech, forfatter til flere bøger om bl.a. hudpleje. - Når den værste fase af forbrændingen er ovre, kan huden med fordel behandles med en drøj fugtighedscreme, sandeltræsmaske, eller en blanding af kokosolie med gurkemeje og udtræk af dild og enebær.

BRUG FUGTIGHEDSCREME

 Sørg for daglig pleje af din hud. Brug en god fugtighedscreme med højt fedtindhold over hele kroppen hver dag efter badet.

PLEJE AF LINJER I HUDEN

 Hvis du har linjer i huden, skyldes det som regel senskader af solbadning og solforbrænding. Læge Charlotte Bech foreslår en hudplejende maske af mandelolie, kikærtemel, gurkemeje og yoghurt naturel. Lad masken sidde i 20 minutter, rens af med lunkent vand og anvend derefter en god fugtighedscreme.

FJERN BRUNE PLETTER PÅ HUDEN

 Brune pletter kan vise sig, fordi huden har været tynd i et område, f.eks. på grund af et sår eller en rift. Det kan også skyldes en kombination af medicin og sollys. Pletterne kan klares ved hjælp af A-vitaminsyrecreme, frysning eller laserbehandling. Dette bør gøres i samråd med en hudlæge. Læge Charlotte Bech foreslår denne blanding morgen og aften: Tag noget ricinusolie og lidt ekstrakt af mælkebøtte, citron, arnika og malurt i. Smør det på de brune pletter.

OLIEMASSAGE »FORYNGER«

Sørg for at bevare hudens fugtighed og elasticitet. Det kan man bl.a. gøre med oliemassage af hele kroppen før badet om morgenen. Olien skal helst varmes op først, og den bedste olie til oliemassage er sesamolie. Man kan også bruge olivenolie eller kokosolie, hvis man har en sensibel hud.

TØRMASSAGE MOD APPELSINHUD

 Reducer cellulitis (appelsinhud) med regelmæssig tørmassage med handsker af råsilke eller hamp. Massagen, som udføres med hurtige, opdagående strøg, giver bedre blodomløb, virker udrensende og vil med tiden kunne nedbryde selv den cellulitis, som man har haft i lang tid. Cremer med koffein og peelingcreme kan have en vis virkning. LPG er et apparat, der dybdemasserer hud og bindevæv og hjælper en del. Mange læger anbefaler, at man holder en stabil vægt, spiser sundt og drikker rigeligt vand.

INDTAG SUNDE OLIER

 Få sundere og stærkere hud ved at indtage klaret smør og sunde planteolier som rapsolie, hørfrøolie, olie af sort kommen og kæmpenatlysolie

DET GRØNNE ER VIGTIGT

 Få sundere og stærkere hud ved at spise zink, kisel, jern, protein og E.vit, og A-vitamin, som findes i gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner. Desuden er det sundt for huden, hvis man spiser bladgrønt og frugter som pærer og rosiner. - Det er vigtigt at nedsætte forbruget af tungt fordøjeligt mad, der bliver til slagger, og som kommer gennem huden som udslæt og knopper,« lyder rådet fra læge Charlotte Bech. -Det gælder f.eks. mange færdigretter, dåsemad, frituremad, kød og fødevarer., som ofte er årsag til allergier, f.eks. tofu og sojaprodukter, siger lægen. Bettina Borg, ernæringsekspert, personlig træner og forfatter: »Vil man have flot hud, skal man bl.a. være godt forsynet med A- og B2-vitamin. Gode A-vitaminkilder er f.eks. lever, fisk, æg og grøntsager, som har orange og mørkegrøn farve, f.eks. gulerod og spinat. Gode B2-vitaminkilder er f.eks. fisk, lever, champignon, selleri og kornprodukter.«

VÆK MED BUMSERNE

 Bumser skyldes overproduktion af talg i huden. Det skaber grobund for bakterievækst, som giver betændelse og dermed bumser. Livsstilen er vigtig. Få rigelig søvn, frisk luft og motion. Drik meget vand - to-tre liter, Sørg for at spise sundt og alsidigt med hovedvægt på grønt og frugt. Nogle får mere akne, hvis de spiser fed, røget eller stærkt krydret mad, men også magre mejeriprodukter som f.eks. skummetmælk og ost kan forværre bumser/akne. Vask ansigtet morgen og aften med sæbe eller vaskecreme, der har en pH-værdi på ca. 6,5. Brug vandbaseret fugtighedscreme.

RÅD MOD KARSPRÆNGNINGER

 70 pct. af alle voksne har karsprængninger. En del bliver hjulpet med såkaldt centreret laserlys. Større karsprængninger kan fjernes med injektion af en biologisk aktiv væske, som får karret til at lukke sig (sklerosere). Det giver ofte et pænt resultat.

SOL MED FORNUFT

Sørg for at bruge solcreme eller fugtighedscreme/foundation med solfaktor, når du er ude i solen. Hvilken solfaktor, man skal bruge, afhænger af hudtypen. Den højeste, solfaktor 50, bør vælges af dem, der har en hvid, sart hud og rødt hår, hvis man har tendens til fregner, og hvis der er tilfælde af hudkræft i familien. Tag sol 10-15 minutter hver dag. Det er sundt, men overdriv ikke. Undgå solbadning omkring middagstid, hvor solens stråler er kraftigst. Bedst før kl. 10 eller efter 14.