Sundheds-apps, der lover at kunne behandle, forebygge eller diagnosticere sygdom, er i kraftig vækst. Forbrugerrådet Tænk advarer dog mod ukritisk brug

Er dit blodtryk for højt? Synes dine skønhedspletter på ryggen forandret? Eller trænger du til at få målt blodsukkeret? Så grib din smartphone. Med såkaldte sundheds-apps kan du selv stille diagnoser.

Det er forskelligt, hvordan selvdiagnosticeringen foregår fra app til app. Nogle kræver ekstra udstyr, du skal koble til telefonen, hvis du f.eks. skal måle dit blodtryk.

Andre apps er derimod udviklet til, at du skal tage et billede af f.eks. et modermærke, som så i samspil med en række spørgsmål om form og farve afgør, hvorvidt du skal gå til din læge.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om, hvordan du nemt og hurtigt kan benytte dig af apps til at behandle, forebygge eller diagnosticere sygdomme som kræft, sukkesyge og gigt.

Det får du:

  • Artikel: Bliv rask med din mobil
  • Guide: Sundhedsapps
  • Guide: Apps der afslører sygdom

Sundheds-apps, der lover at kunne behandle, forebygge eller diagnosticere sygdom, er i kraftig vækst. Forbrugerrådet Tænk advarer dog mod ukritisk brug

Er dit blodtryk for højt? Synes dine skønhedspletter på ryggen forandret? Eller trænger du til at få målt blodsukkeret? Så grib din smartphone. Med såkaldte sundheds-apps kan du selv stille diagnoser.

Det er forskelligt, hvordan selvdiagnosticeringen foregår fra app til app. Nogle kræver ekstra udstyr, du skal koble til telefonen, hvis du f.eks. skal måle dit blodtryk.

Andre apps er derimod udviklet til, at du skal tage et billede af f.eks. et modermærke, som så i samspil med en række spørgsmål om form og farve afgør, hvorvidt du skal gå til din læge.

I et netop afsluttet ph.d.-projekt på Nordsjællands Hospital i Hillerød har 120 patienter, der lider af kroniske tarmsygdomme, taget den ny teknologi til sig. Via en app og et hjemmekit bestående af en målepind til at måle afføringen med, har de selv kunnet overvåge deres sygdom. Resultaterne har de så kunnet sms’e, maile eller ringe ind til en såkaldt e-Sundhedssygeplejerske, der er specialiseret i det nye udstyr. Det har betydet, at de har kunnet standse opblussen af deres sygdom meget tidligere end ved traditionel behandling, fortæller professor i e-health og mave-tarmsygdomme Pia Munkholm.

Mere tid til de meget syge


»Før i tiden ringede man ind og bad om at få en tid hos lægen, fordi man havde det skidt. Men nu, når man ringer, har man jo data om sit helbred, og dermed kan vi nemmere vurdere, om patienten skal komme ind, eller om det kan ordnes over telefonen. På Nordsjællands Hospital har vi over 2.500 patienter med kroniske tarmsygdomme, og min vurdering er, at vi fremover vil kunne behandle ca. 75 pct. af de milde til moderate tilfælde via appen. Det betyder, at jeg får mere tid til at passe de meget syge patienter,« siger hun og tilføjer, at projektet på sigt skal udbredes til Region Hovedstaden og rundt om i verden.



Lægerne på Nordsjællands Hospital er ikke de eneste, der er begejstrede for selvhjulpne patienter. Det norske Teknologiråd har i samarbejde med Statens Legemiddelverk og flere forskere netop udgivet en liste med 71 forskellige apps. Her blåstempler nordmændene de mange apps, der kan være behjælpelige, hvis man er i tvivl om eventuel sygdom:

»Medicinsk diagnostik har indtil nu været meget kostbart og er foregået i laboratorier og på sygehuse. Men nu kan folk teste sig selv og få diagnosen hjemme i sofaen. Det kan bidrage til, at man tidligere kommer af sted til lægen eller opdager farlige modermærker, før det er for sent,« sagde direktør I Teknoligirådet Tore Tennøe til den norske avis VG i den forgangne uge.

De 71 apps hører under kategorien ’medicinsk udstyr’, det vil sige, at de er i stand til at behandle, forebygge eller diagnosticere en sygdom – og ikke blot registrere f.eks. dine daglige smerter eller vægttab. Samtidig er de bl.a. CE-mærket, der betyder, at de overholder EUs lovkrav til sikkerhed og ydeevne.



Ifølge Forbrugerrådet Tænk er apps på sådan en liste dog ikke noget, man skal benytte ukritisk. Det er nemlig virksomhederne selv, der CE-mærker produkterne, og oplysningerne kontrolleres kun via stikprøver:

»Det er nogle apps, der er gode, hvis man f.eks. som diabetiker gerne vil have hjælp til at holde styr på sit blodsukker, men når det får karakter af selvtest, bør der være en sundhedsprofessionel tilknyttet, så man ikke fejlagtigt tror, at man er blevet syg – eller omvendt, at man undlader at søge læge, fordi en app fortæller, at man er rask,« siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Sine Jensen.

Man er på egen hånd


I Danmark findes ingen tilsvarende liste, som myndighederne anbefaler, oplyser Lægemiddelstyrelsen. Derfor er man som forbruger på egen hånd, hvis man vil finde gode apps til at måle blodtryk, lungefunktion eller andet, der kunne være relevant. Samtidig er de danske patientforeninger også forsigtige med at anbefale denne type apps, fordi markedet endnu er så nyt og uoverskuelligt.

Men du skal være kritisk


Tjek om din app er CE-mærket. Det betyder, at den lever op til gældende lovgivning for medicinsk udstyr. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det dog ikke en 100 pct. garanti, da det er virksomheden selv, der står for denne mærkning. Forhold dig derfor kritisk til de oplysninger, du får fra din sundheds-app. Appen kan tage fejl. Tal evt. med din læge om dine symptomer, hvis du er bekymret. Det er ikke meningen, du skal diagnosticere selv.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en app er CE-mærket, bør du kontakte udvikleren af appen. Find evt. mærkningen under fanebladet ’om denne app’.

Mange apps kræver desuden adgang til dine personlige oplysninger. Vær derfor opmærksom på, hvilke private informationer du afgiver, når du installerer appen. Det er en god idé at overveje:
– hvem står bag app’en?
– hvilke oplysninger vil de have?
– vil du gerne dele det?

Kilde: Lægemiddelstyrelsen, akademisk sagsbehandler, Katrine Lema og Forbrugerrådet Tænk

Guide: Sundhedsapps

Kræft


Liv med kræft
I appen kan man bl.a. holde styr på sin medicin og blive mindet om at tage den, måle sit humør, vægt, smerter og kvalme og holde øje med udviklingen, finde huskelister om, hvad man skal huske at spørge læger og andre fagpersoner om, samt læse om sin sygdom. Appen fås gratis til både iPhone og Android.

Anbefalet af Kræftens Bekæmpelse.

Sukkersyge

 

Diabetes & Kulhydrattælling
Appen beregner det samlede indhold af kulhydrat i dit måltid og dit insulinbehov. For at udregne dit insulinbehov skal du sammensætte dit måltid i appen. Det gør du via de 165 prædefinerede mad- og drikkevarer, der alle er beskrevet med kulhydratmængde og øvrig næringsværdi. Du kan gøre din app endnu mere brugbar og personlig ved at tilføje dine egne mad- og drikkevarer. Appen findes både til iPhone og til Android-telefoner.

App Dia+
Dia+ er et lille program, som kan holde styr på blodsukker, kolesterol, blodtryk og bmi. Indtast værdierne på mobiltelefonen og følg med i udviklingen i din sundhedstilstand over tid. Det er også muligt at se, hvordan dine tal ligger i forhold til de anbefalede værdier, og de kan synliggøres med grafer. Dia+ er udviklet til både Android-telefoner og iPhones.

Anbefalet af Diabetesforeningen.

Hørelse


Mimi Hearing Test
Er en engelsksproget app til iPhone, men endnu ikke til Android. Appen sender frekvenser ind i brugerens ører og tester, hvornår man registrerer dem. Firmaet tilbyder – også gratis – en såkaldt Hearing Amplifier, som man kan bruge til at opleve, hvordan det er at anvende forstærket/forbedret lyd – i dette tilfælde via en smartphone og et sæt hovedtelefoner. Begge apps kan findes ved at søge på ’Mimi’ i Appstore. Alternativt kan du også gøre brug af appen Siemens Hearing test.

Anbefalet af Høreforeningen.

Gigt



PauseBoogie
Appen indeholder øvelser til folk med kontorjob. Formålet er at få løst op i nakke, skuldre og ryg, når man sidder foran skærmen i mange timer. Der er også mulighed for at sammensætte sin egen PauseBoogie med øvelser til problemområder og indsætte en reminder om øvelser hver dag. Appen er gratis.

Anbefalet af Gigtforeningen.

Hjerte


Ta’ cyklen
Ta’ cyklen skal øge motivationen til at bevæge sig i hverdagen. 30 minutters fysisk aktivitet om dagen har en gavnlig effekt og nedsætter især risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme og minimerer risikoen for at få type2 diabetes og kræft.

Fuldkorn
Appen giver dig opskrifter til både morgenmad, brunch, lette retter, hovedretter, snacks, tilbehør, desserter og brød – og alle opskrifter er selvfølgelig med fuldkorn. Med denne app er du sikker på at få de anbefalede mængder fuldkorn om dagen (75 gram).

Anbefalet af Hjerteforeningen.

Synet

MyVisionTrack
Hvis du lider af øjensygdommen amd eller diabetisk øjensygdom, kan du måske have gavn af denne app. Formålet er at opdage tidlige forandringer, inden sygdommen i forværres.

Øjenforeningen anbefaler ikke denne app eller andre bestemte apps.

Mave-tarm


CalproSmart


Anvendes på Nordsjællands Hospital til overvågning af patienter med irritabel tarm. Udover appen bruger man en lille målepind, som minder om en graviditetsprøve, til at teste afføringens indhold for betændelse. Resultaterne vises på patientens smartphone i trafiklysfarvene rød, gul og grøn. Patienterne kan indføre resultatet i et computerprogram, Constant-Care, som vil vise, om deres tarmbetændelse er i fare for at blusse op eller allerede er i svær aktivitet. Appen er endnu kun tilgængelig for patienter tilknyttet hospitalet.

Apps der afslører sygdom


iHealth Align
Kan måle blodsukker og består af en glukosemåler, teststriber og en mobil-app. Glukosemåleren kobles til telefonen, og data vises på telefonen. Brugeren kan selv følge med i resultaterne og sende dem videre til sin læge. Appen er godkendt af FDA (den amerikanske sundhedsstyrelse) og karakteriseres som medicinsk udstyr.



SkinVision
Er en mobil-app, som kan analysere billeder af mistænkelige modermærker med smartphonens kamera. Brugeren bliver varslet med et grønt, gult eller rødt lys. Hvis lyset er rødt, bliver man anbefalet at kontakte sin læge. SkinVision mener at kunne forudsige alvoren af et modermærke med op til 70 pct. Appen er CE-mærket.

Withings blodtryksmåler
Er et apparat, som trådløst kan måle blodtryk og puls. Brugeren måler selv blodtryk og puls og sender derefter resultaterne til en mobil-app, som viser resultaterne målt over tid.  Blodtryksmåleren er godkendt af FDA og (den amerikanske sundhedsstyrelse) og karakteriseres som medicinsk udstyr.

KILDE: Forskere fra Norge har samlet 71 apps – primært engelsksprogede – der kan hjælpe til at diagnosticere og behandle sygdomme. Du kan læse listen i sin fulde længde her.