Havde du en høj intelligens som ung, er der en god chance for, at du har en stærkere ryg som midaldrende. I hvert fald hvis du er mand. Det viser ny forskning.

Når man bliver ældre, kan simple ting som at tage tøj på eller at bære indkøbsposerne fra supermarkedet blive en udfordring.

Men hvis du var intelligent som ung, er der tilsyneladende god chance for, at du har en stærkere ryg, når du når op i alderen. Et nyt studie viser nemlig en klar sammenhæng mellem intelligens hos unge mænd og deres fysiske funktion senere i livet.

Det skriver Videnskab.dk

»Det er spændende, at intelligens kan være en af grundene til, at folk udvikler sig forskelligt fysisk«, siger studiets forfatter Rikke Hodal Meincke fra Københavns Universitet.

I studiet har forskerne lavet fysiske tests af blandt andet muskelstyrken på 2.848 midaldrende mænd.

Resultaterne af disse test blev sammenlignet med en intelligenstest, som mændene gennemgik, da de som unge var til session. Netop fordi intelligens-dataene kommer fra sessionen, er det kun mænd, der er med i undersøgelsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

»Sammenhængen er meget signifikant, og vi ved fra tidligere undersøgelser, at jo bedre man klarer sig midt i livet, des større chance er der for at undgå funktionsnedsættelser, når man bliver gammel,« forklarer Rikke Hodal Meincke.

Ifølge Rikke Hodal Meincke kan der være flere forklaringer på, at det er de intelligente, der holder formen. Måske er de bedre til at tolke og forstå sundhedsbudskaber og dyrker derfor mere motion.

Der kan også være tale om en biologisk sammenhæng mellem udviklingen af hjernen og en stærk fysik – eller måske er der slet og ret tale om, at intelligente mennesker har mindre fysisk nedslidende jobs.

Læs også hos Videnskab.dk: 10 ting, du ikke vidste om orgasme

Næste skridt bliver at finde ud af, om en eller flere af disse forklaringer holder:

»Det vi skal gøre nu, er at finde ud af, om sammenhængen mellem intelligens og fysisk funktion skyldes højere uddannelse og mere fysisk aktivitet, og hvor stor betydning det har,« siger Rikke Hodal Meincke.

Kollegaen Kristian Overgaard fra Aarhus Universitet mener, at det nye studie er spændende, men han påpeger, at studiet ikke beviser, at intelligens har en stor betydning for fysikken.

»For eksempel betyder mændenes højde, drøjde og træningstilstand også noget for deres fysiske funktion. Så intelligens som 18-årig betyder nok noget, men ikke voldsomt meget,« siger lektor Kristian Overgaard, som også påpeger, at det ud fra studiet kan være svært at sige, om det er intelligensen, der påvirker det fysiske.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Pengebekymringer frarøver dig 13 IQ-point

Test: Kan man stole på hukommelsen?

Hvordan kan mine fingre huske en pinkode, når min hjerne ikke kan?