Hypnose hjælper og virker hurtigere og mere effektivt på flere lidelser, end andre former for behandling gør, siger professor.

KLIK VIDERE OG SE HVAD HYPNOSE HJÆLPER - OG IKKE HJÆLPER - IMOD

Er du plaget af et mikroskopisk selvværd? Eller raser angsten rundt i din krop? Så er svaret måske hypnose.

Ifølge dr. med. og cand. psych., professor Bobby Zachariae hjælper hypnose nemlig både hurtigere og mere effektivt på en række psykiske lidelser end andre former for psykoterapi.

- Forskning tyder på, at hypnose bl.a. hjælper på angstlidelser og en række fobier, f.eks. tandlægeskræk, præstationsangst, og højdeskræk. Men faktisk viser det sig, at hypnose også er effektivt mod smerter og astma og kan nedsætte medicinforbruget hos de syge, siger Bobby Zachariae.

Virker lynhurtigt

Og cand. psych. Kisser Paludan, der er praktiserende hypnotisør siger:

- Jeg bruger hypnosen frem for andre terapiformer, fordi det virker så hurtigt og godt, at jeg indimellem har svært ved at tro det. Det er simpelthen nogle gange helt fantastisk, siger hun.

Kisser Paludan behandler bl.a. med stort held patienter med lavt selvværd, folk med jalousi, angst, fobier og stress. Ja, selv depressioner har hun erfaringer med, at hypnosen kan lindre.

- Under trancen kan du lægge nye positive billeder ind i underbevidstheden hos patienten, så de erstatter de negative. Hjernen kan nemlig ikke skelne mellem virkelighed og fantasi. Og på den måde kan du 'snyde' din hjerne til f.eks. at føle dig tryg og afslappet i et fly, selv om du tidligere har haft flyskræk, siger Kisser Paludan.

Begge er enige om, at man gennem hypnose er inde at arbejde med folks dybdepsyke. Og at det kræver stor terapeutisk indsigt og viden.

Sundhedsfaglig baggrund

- Alle kan lære at hypnotisere. Men ikke alle kan forsvarligt håndtere det, der dukker op, når der åbnes for 'låget'. Derfor er det vigtigt, at hypnotisøren har en sundhedsfaglig baggrund, f.eks. er læge, psykolog, tandlæge eller sygeplejerske, og at man har en forsvarlig hypnotisk uddannelse, som f.eks. hos medlemmerne i Dansk Selskab for Klinisk Hypnose, siger professor Zachariae.

Der er stadig store fordomme i befolkningen mod hypnose. Det skyldes især den scenehypnose, mange har set til firmafester og halballer.

- Her fremstår hypnotisøren magtfuld, hypnosen virker mystisk, og folk oplever måske kontroltab. Men det er langt fra virkeligheden, når hypnose bruges terapeutisk, siger Bobby Zachariae.