Hver femte dansker har kroniske smerter, og forbruget af smertestillende morfin stiger eksplosivt. Forskere arbejder på højtryk for at finde mere hensigtsmæssige smertelindrende metoder.

Kroniske smerter er en folkesygdom: En femtedel af den danske befolkning har konstant ondt et eller andet sted i kroppen.

For nogle er smerterne så invaliderende, at de ikke kan arbejde, og et stigende antal tager forskellig medicin med afhængighedsskabende morfin i årevis.

»Forbruget af lægemidler med morfika har i en lang periode været eksplosivt stigende blandt kroniske smertepatienter i Danmark,« siger Per Sjøgren, der er overlæge og professor i palliation – smertelindring – ved kræftafdelingen på Rigshospitalet og ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

»Mellem 2001 og 2013 er der sket en stigning på 30 procent i forbruget af stærke morfika-produkter. Vi er oppe omkring 100.000 mennesker, som har et langvarigt forbrug,« fortsætter han.
Per Sjøgren ved, hvad han taler om, for han har været med til at lave en række undersøgelser, som viser, at Danmark et af de lande i verden, hvor lægerne udskriver flest morfika-lægemidler til mennesker med kroniske smerter.

»Vi ved, at en femtedel af den danske befolkning har kroniske smerter, det vil sige smerter, der varer i over seks måneder. Vores undersøgelser viser, at 5-6 procent af dem bruger morfika-produkter relativt hyppigt,« siger Per Sjøgren, der har overvåget danskernes morfika-forbrug i halvandet årti.

Læs mere på Videnskab.dk: Grineflip er fantastiske – også mod smerte

»Det er problematisk, for morfika har en række alvorlige bivirkninger. Produkterne er meget afhængighedsskabende. De nedsætter den kognitive funktionalitet, man får koncentrationsproblemer, bliver apatisk, sløv, får søvnproblemer og kan have svært ved at huske,« fortsætter han.

Ifølge Per Sjøgren kan lægemidler med morfika være nødvendige til nogle patienter til kroniske smerter, men det er langt fra alle, der har gavn af dem.
Men hvordan kan man så hjælpe de mange danskere, der lider af kroniske smerter? Det arbejder andre forskere på at finde ud af.

Blandt andet forskes der intensivt i, hvordan kroniske smertepatienter kan få det bedre af at motionere. Forskning har nemlig vist, at fysisk aktivitet kan have en smertelindrende effekt.

Læs mere på Videnskab.dk: Frygt giver rygsmerter.

»Det er et hammervigtigt forskningsområde. Vi ved, at patienter med kroniske smerter kan få en positiv effekt ud af træning, og det er efterhånden gået op for mange smertebehandlere, at motion spiller en fuldstændig afgørende rolle både for patienternes fysiske tilstand, men også for deres psykiske velbefindende,« siger Lars Arendt-Nielsen, der er professor på Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.

Lars Arendt-Nielsen er leder af universitetets Center for Sanse-Motorisk Interaktion, som arbejder på at finde nye metoder til at behandle kroniske smerter. Blandt andet laver centret en del forskning i, hvordan motion påvirker centralnervesystemet og vores oplevelse af smerte.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Feminine bøsser foretrækkes af kvinder

Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her