Helt op til hver fjerde dansker får i løbet af livet et udbrud af det smertefulde udslæt helvedesild, og for nogle få ender udbruddet i invaliderende og kroniske nervesmerter.

Af Netdoktor redaktionen

Først bliver man halvsløj og huden begynder at svie og brænde i et afgrænset område - ofte i en halvcirkel langs ribbenene fra ryggen og rundt mod brystet.

Få dage efter breder et rødt udslæt sig i området, og små blærer med pus og blodig væske pibler frem. I løbet af cirka en uge begynder blærerne at tørre ud, og der dannes tørre sårskorper, men først efter et par uger kan de fleste regne med at være smertefri. Sådan ser et typisk sygdomsforløb ud for sygdommen helvedesild, der rammer hver fjerde dansker - og risikoen stiger med alderen.

Hvor meget ved du om helvedesild? Test din viden her

Helvedesild kan give kroniske nervesmerter

Som navnet antyder er helvedesild rigtig ubehageligt, mens det står på. De fleste, der rammes, må udholde smerterne i 2-3 uger, men for cirka 10 pct. af de personer, der får helvedesild, fortsætter de stærke smerter, selvom udslættet er forsvundet. Det kaldes postherpetisk neuralgi. Smerterne, der defineres som kroniske nervesmerter, kan være invaliderende og vare i uger, måneder og i nogle tilfælde endda årevis.

Stort set alle kan få helvedesild

Helvedesild kan opstå hos alle, der har haft skoldkopper. Skoldkopper skyldes virusset varicella zoster, og helvedesild opstår, fordi virusset ikke forsvinder, selv om skoldkopperne forsvinder.

Når man først har haft skoldkopper ligger virusset hele livet i en dvaletilstand ved rygmarven, og det kan blusse op og give helvedesild, hvis immunforsvaret svækkes. Det sker især hos ældre mennesker, men ses også ofte hos for eksempel kræftpatienter.

98 procent af voksne danskere har haft skoldkopper, og det betyder, at langt de fleste har risiko for også at få helvedesild.

Ingen kur - men forebyggelse

Der findes ingen kur mod helvedesild, men man kan lindre og forkorte tiden med udbruddet, hvis man kommer til lægen inden for 72 timer. Risikoen for, at helvedesild udvikler sig til kroniske nervesmerter, er der dog stadig.

I udlandet har man derfor i en årrække vaccineret mod helvedesild, og vaccinen er nu også tilgængelig i Danmark. Det betyder, at det nu ikke blot er muligt at lindre, men også forebygge helvedesild og de kroniske nervesmerter, som kan følge efter udbruddet.

Netdoktor.dk har netop lanceret en ny kampagne, der skal gøre danskerne klogere på sammenhængen mellem skoldkopper, helvedesild og kroniske smerter samt risiko og forebyggelse. Du kan læse mere på www.helvedesild-info.dk.