Ved at følge fem simple leveråd kan du let blive et gladere og lykkeligere menneske her og nu, mener engelsk professor.

For mange er ferietid lig med oplevelser med venner og familie, som automatisk gør os i bedre humør. Men i stedet for at vente på et måske tiltrængt åndehul, kan du blive lykkelig nærmest øjeblikkeligt, hvis du gør fem bestemte ting i din hverdag.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om, hvordan du bliver et lykkeligere og gladere menneske.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Det er Paul Dolan, professor ved London School of Economics, med særlig ekspertise i menneskers adfærd, der står bag den ny, dokumenterede viden, som altså opfordrer os til at få mere lykke ind i hverdagen. Og det er ikke - som man måske kunne foranlediges til at tro - en bedre økonomi eller et blændende karriereblad, der spreder indvendig glæde, fortæller professoren i et interview med den engelske avis The Telegraph. Nej, det er fem simple hverdagsting, som får hjernen til at producere lykkehormoner. På listen kan man således læse, at man skal lytte til sin yndlingsmusik, være sammen med mennesker, man holder af, hjælpe andre, gå udenfor og opleve nye ting.

»De fleste ting, som vi tror gør os lykkelige, gør det i virkeligheden ikke,« siger professoren.

Lykkelige danskere

Danskerne er ellers et af de folkefærd i verden, der scorer højt i såkaldte lykkemålinger. Den seneste måling fra 2014 viste, at vi var det tredje lykkeligste folkefærd i verden, målt på blandt andet godt helbred og sociale relationer. Samtidig er der dog også omkring 455.000 danskere, der tager antidepressiv medicin. Så måske har vi alligevel brug for de gode råd fra den engelske professor. Ifølge hjerneforsker og professor Troels W. Kjær ved Roskilde Sygehus giver det i hvert fald god mening, at det er netop de råd, som Paul Dolan mener gør os lykkelige.

Lykkehormoner

»For de fleste mennesker, er det vigtigt, at livet giver mening. Og den fornemmelse får man ofte gennem kontakten til andre. Det kan sagtens bare være fem minutters selskab med en, du holder af,« siger Troels W. Kjær.

Når vi oplever mening med tilværelsen, frigiver hjernen lykkehormoner i form af endorfiner, serotonin og dopamin. Det samme sker, hvis vi oplever noget nyt, som også figurerer på listen over ting, vi bør gøre mere af i vores hverdag. Faktisk er vi i det hele taget mere tilfredse, når vi har fri«, forklarer direktør for Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking:

»Vi kan se fra undersøgelser, at folk er gladere i weekenden end til hverdag, fordi det bl.a. er her, man har tid til venner. Samtidig kan vi se, at foråret og sommeren er en svær tid, hvis man føler sig ensom, fordi det er det tidspunkt på året, hvor resten hygger sig udenfor i parker og til grillfester, og det på den måde bliver mere synligt, at man føler sig alene,« siger han.

Svært ved at møde andre

Er man blandt de tusindvis af danskere, der kæmper med depression eller ensomhed er det værste, man kan gøre, at isolere sig, fordi følelsen dermed forværres. Derfor gælder det om at finde fællesskaber at indgå i, råder Meik Wiking:

»I Danmark er vi ikke særlig gode til at møde venner tilfældigt. Men en måde at knytte venskaber på, kan være ved at lave frivilligt arbejde, hvor man gør noget godt for andre, mens man samtidig får noget ud af det selv i form af et styrket netværk og større lykkefølelse,« siger han.

Men har penge så slet ikke noget at sige for vores lykke?

»Som mennesker har vi en tendens til at sammenligne os med naboen eller kollegaen, og hvad de tjener. Så hvis du selv har en Ferrari holdende i carporten, men naboen har tre, betyder det ikke så meget. Omvendt er det en god økonomi, der giver os muligheden for at købe os selv oplevelser og tid til at være sammen med venner og familie, siger han.