Mange af os ofrer ikke tungen meget opmærksomhed. Men det kan være en god idé lige at kaste et hurtigt blik på den en gang imellem, når man alligevel står foran spejlet og børster tænder eller gurgler hals. Ofte kan man nemlig se på tungen, om vi er syge.

Ser tungen normal ud, eller er der nogle grimme belægninger, som ikke plejer at være der?

- Hvis der er sygdom et andet sted i kroppen, vil det i en del tilfælde kunne ses på tungen i form af forandringer, sår og belægninger, siger professor, dr.odont. Palle Holmstrup fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Med B.T. Plus får du:

- Din tunge afslører sygdom: Billeder af de ni forskellige tunger, som afslører en sygdom

- Symptomer, årsag og behandling af de forskellige sygdomme

- Eksperternes vurdering og gode råd af symptomer på tungen


Mange af os ofrer ikke tungen meget opmærksomhed. Men det kan være en god idé lige at kaste et hurtigt blik på den en gang imellem, når man alligevel står foran spejlet og børster tænder eller gurgler hals. Ofte kan man nemlig se på tungen, om vi er syge.

Ser tungen normal ud, eller er der nogle grimme belægninger, som ikke plejer at være der?

Studiet af tungens udseende er en lille gren af videnskaben, som en række forskere er seriøst optaget af.

- Hvis der er sygdom et andet sted i kroppen, vil det i en del tilfælde kunne ses på tungen i form af forandringer, sår og belægninger, siger professor, dr. odont. Palle Holmstrup fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Palle Holmstrup har i mange år har forsket i, hvordan sygdom i resten af kroppen kan sætte sig spor i mundhulen og på tungen. Og Jesper Reibel, der er professor i oral medicin samme sted, siger:

- På tungen kan du både se sygdomme, der kun findes lokalt på selve tungen, og så kan du se tegn på sygdomme i organismen som helhed. Lokale sygdomme kan være alt fra helt ufarlige ting som noget, vi kalder ’landkort-tunge’, til kræft. Ved sygdommen glossitis, som er en betændelse, bliver tungen rød og skinnende. Det kan komme af B12-vitaminmangel og jernmangel eller Sjøgrens syndrom, der påvirker spytkirtlerne og giver mundtørhed.

Søg læge

En del forandringer på tungen skal man tage meget alvorligt. Man skal lægge mærke til nye pletter og sår, som ikke forsvinder hurtigt af sig selv.

- Hvis man har et sår på tungen, som ikke forsvinder hurtigt, bør man søge læge inden for højst en-to uger, siger professor og tandlæge Palle Holmstrup.

At man opdager kræft i tungen tidligt, er meget vigtigt for prognosen.

Ifølge den svenske professor Mats Jontell, der også forsker i mundhulens sygdomme, kontakter mange først lægen, når såret på tungen er blevet mere end to cm stort.

- På det tidspunkt kan lymfekirtlerne være blevet involveret, og det øger klart risikoen for, at sygdommen kan blive livstruende, siger Mats Jontell.

Selv om det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle kræfttegn, bør man dog ikke blive bekymret eller gå i panik, fordi tungen er mere grå end lyserød.

- Jeg får på Tandlægeskolen tit henvist patienter med belægninger på tungen, hvor der absolut

intet er galt. En normal tunge kan se meget forskellig ud. Variere i udseende fra lyserød til grålig på overfladen. Tungens udseende påvirkes blandt andet af, hvor ofte og hvor meget man spiser. Hvis man ikke spiser så meget, kan der ophobes flere celler på overfladen, som ellers ville være afstødt og skiftet ud af nye, siger professor Palle Holmstrup.

Hudsygdom sætter sine spor

Normalt er tungen ret ujævn af udseende, men papillerne – de små pigge på tungens overflade – kan i forskellige situationer forsvinde helt eller delvist, så tungen virker mere glat. Det kan ske, når kroppen mangler enten B12-vitamin eller jern. Det samme kan ske, hvis man lider af en hudsygdom, ligesom der kan komme røde pletter eller særlige stregtegninger på tungen. En ret almindelig hudsygdom, som sætter spor på tungen, er lichen planus. Ca. to procent af hele den danske befolkning har den sygdom i munden, bl.a. på tungen. Sygdommen øger risikoen lidt for at få kræft i mundhulen.

Ifølge professoren er det klogt at tjekke tungen med mellemrum, hvis man indtager meget medicin.

- Medicin kan hæmme spytdannelsen og gøre, at tungen lettere bliver inficeret med forskellige typer gærsvampe, siger Palle Holmstrup.

Han har også flere gange alene ved at undersøge tungen kunnet konkludere, at en person er HIV-smittet.

- Har man HIV, ses typisk en gærsvampe-infektion og nogle specielle hvide streger på siden af tungen. I de situationer går jeg naturligvis meget forsigtigt frem, og slynger ikke bare en diagnose ud, siger professoren, der præciserer, at der er grænser for, hvad tandlægen kan se.

Grænser for diagnoser

I Kina stiller man for eksempel en tunge-diagnose, hvor tungen er delt ind i forskellige zoner. Hvis der for eksempel er belægning i en zone, opfatter man det som et tegn på sygdom i et bestemt organ.

- Det er forkert at tro, vi tandlæger kan stille stort set alle diagnoser bare ved at undersøge tungen. Dens udseende kan være en indikator for os - i et begrænset antal tilfælde. Tunge-diagnose, som man praktiserer det i Kina, mener jeg, må ses fra den humoristiske side. Det har ikke hold i virkeligheden, siger Palle Holmstrup, der også har et godt råd til folk, der er plaget af dårlig ånde:

- Børst tungen eller brug en tungeskraber. Tungen er ret ofte selve årsagen til den dårlige ånde, for bakterierne har let ved at gro i sprækkerne på en ru tunge, siger professoren.

Et særligt tunge-fænomen er BMS - burning mouth syndrome: Svedende tunge. Det rammer især kvinder i overgangsalderen. Det kan være stærkt generende og kompliceres af, at det ikke er noget, der kan ses. Der er ingen synlige tegn på tungen.