De samme vaner forhindrer dig i at nå dine mål.

Ingen sukker. Spise sundt. Blive røgfri. Tabe mig. Mere motion.

Var det nogle af dine nytårsforsætter for 2014? Og er det de samme, der står på listen for 2015? Så kan det være, du skal kigge lidt nærmere på både dem - og dine vaner. For oftest er det de gamle vaner og mønstre, der forhindrer os i at lave de ændringer i vores liv, som vi ellers så brændende ønsker os. Og hvis du ikke ændrer dine vaner, så når du aldrig dine nytårsforsæt.

Vaner er tryghed

Vaner er ikke nødvendigvis dårlige. Faktisk er det nærmest livsvigtigt for os at have vaner at støtte os op ad, fordi det letter dagligdagen, når vi ikke skal overveje alting hele tiden. En simpel overvejelse, om du vil have kaffe eller the om morgenen, ville være vældig anstrengende, hvis du skulle overveje det nøje hver morgen. Vaner er dermed noget, der gør hverdagen lettere.

Læs også: Vil du være røgfri - kig på dine vaner

Vaner skaber også tryghed, og det er her, du skal være opmærksom, hvis du gerne vil ændre noget i dit liv. For selv om en vane føles tryg og dejlig, ja så er det ikke sikkert, at den rent faktisk er god eller sund for dig. Faktisk er det sådan, at alle vaner føles rare, men det er slet ikke sikkert, at de også reelt også gør noget godt for dig.

Tænk på, at vaner såsom rygning, inaktivitet og dårlig kost sagtens kan føles trygge - men alligevel være dårlige for dit helbred. Og vaner i din adfærd kan fastholde dig i nogle dårlige mønstre, som forhindrer dig i at nå dine mål.

Bryd vanen

For at ændre på de uhensigtsmæssige vaner, vi har tillagt os, skal vi aktivere vores hjerne og vores fornuft. Med fornuften kan vi nemlig langsomt overbevise vores følelser og tankemønstre og derigennem langsomt introducere en ny og bedre vane. Og hvordan gør man så det?

Sæt konkrete mål

Første skridt er at sætte sig et mål. Og jo mere konkret, dit mål er, jo lettere er det at forholde sig til det. Et konkret mål er ikke 'at ville tabe sig', men derimod 'at ville tabe sig 5 kilo på 3 måneder'. Det er heller ikke konkret nok, hvis dit mål er at 'dyrke mere motion', men derimod at 'cykle på arbejde to gange om ugen i to måneder'. Når du udformer konkrete mål, tvinger du dig selv til at forholde dig til dine ønsker. Når du ved, hvad du ønsker, kan du bedre løbende forholde dig til dit mål og helt konkret vide, når målet er nået. Og så er det tid til at sætte et nyt mål, så du ikke falder tilbage i de gamle mønstre.

Læs også: At løbe er at have et mål

Hvad får du ud af det?

Tænk over, hvad du vil få ud af at opnå dit mål - det vil nemlig holde fokuseret, når det bliver svært at holde fast i den gode intention. Er dit mål at blive røgfri, så tænk over, hvad du helt konkret vil få ud af at kvitte røgen: Er det at få flere penge hver måned? Er det at kunne trække vejret bedre? Er det at slippe angsten for at blive alvorligt syg? Måske er det noget helt fjerde? Formulér dit mål og tag det frem, når det bliver svært at holde fast i den nye, gode vane. På den måde motiverer du dig selv til at hænge i lidt endnu.

Vil du nå dine nytårsforsæt i 2015? Netdoktor.dk giver dig gode råd til, hvordan du starter op - og hvad du skal gøre for at holde fast, når det bliver virkelig svært.