Hvor er mine nøgler? Og min telefon? Hvad er det nu, hende den nye på jobbet hedder? Og hvilken by er i øvrigt hovedstad i Letland?

Det er faktisk slet ikke din hukommelse, det kniber med, når du har problemer med at komme i tanke om, hvor du sidste lagde telefonen, eller hvad din nye kollega hedder. Det er din evne til at huske, det vil sige din evne til at finde informationer frem fra hukommelsen, den er gal med. Heldigvis findes der flere forskellige metoder til at blive bedre til at memorere de ting, du helst ikke må glemme. ALTfordamerne.dk har spurgt tre eksperter, hvordan du bliver bedre til at huske.

1. Skriv det ned


Det ligger nemt og lige til dit højreben: Skriv det, du skal huske, ned. Selvom det er den mest åbenlyse metode til ikke at glemme noget, er det ifølge Mads Brøbech det råd, han først giver folk, når han bliver spurgt, hvordan man bliver bedre til at huske. Han ejer firmaet Apprehendo, hvor han underviser i at bruge hjernen mere effektivt.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du ikke huske din barndom

- Hvis du ikke skriver tingene ned, skal du have dem placeret via et system i din hukommelse. Problemet er, at du går og tænker på, at om en time skal du huske at gøre det ene og det andet, og samtidig er du i gang med at lave noget tredje, siger han og forklarer, at det kan være med til at gøre dig stresset, når du er i gang med én opgave og samtidig tænker på den næste.

Skriver du det ned, kan du bruge din hjerne på at koncentrere dig om den opgave, du har foran dig. Download evt. en af de smarte to do-liste-app's der findes til smartphones. På den måde har du altid din liste ved hånden. Flere af dem kan endda indstilles til at minde dig om ting med en alarm på et bestemt tidspunkt eller når du er på et bestemt sted. F.eks. når du træder ind af hoveddøren og skal huske at tage hakkekød ud af fryseren.

2. Sig det, hør det, læs det, gør det


Måske er du en af dem, der husker noget bedre, når du har hørt det sagt højt først. Eller måske du husker bedst ved at se et billede af det, du skal huske. Der er også dem, der har nemmere ved at finde en information frem fra hjernen, hvis de har været fysisk aktive, da de fik informationen i første omgang. Ifølge Line Sander, der er direktør hos Supplement og har holdt kurser om menneskets hukommelse i mere end 15 år, har vi forskellige præferencer for, hvordan vi bedst husker.

- Hvis du bliver bevidst om, hvad din præference er, kan du bruge det til at understøtte din hukommelse. Er du auditiv (er din præference at høre, red.), og du ved, du har for vane at smide nøgler væk, kan det godt svare sig, at sige højt for dig selv, når du kommer ind af døren: "Nu lægger jeg nøglerne i gangen", siger hun.

På samme måde kan det måske hjælpe dig at tegne en tegning af det, du skal huske, hvis din præference er at se. Husker du bedst, når du er fysisk aktiv, kan det hjælpe dig at sidde på en yogabold og lidt hoppe og ned, hvis du f.eks. skal læse noget, du skal huske. Alternativt kan du købe en lille skumbold hos boghandleren eller i en legetøjsbutik, som du kan sidde og kramme i hånden, når du skal huske noget. Så er du fri for at slæbe en yogabold med dig over alt.

LÆS OGSÅ: 8 råd til, hvordan du aldrig kommer for sent igen

3. Drik kaffe


Ny forskning tyder på, at du kan blive bedre til at huske efter du har indtaget koffein.
Du kan med fordel indtage 200 milligram koffein svarende til cirka to kopper kaffe, lige efter du har tilegnet dig ny viden. Nye forskningsresultater peger nemlig på, at koffein påvirker lagring af information i langtidshukommelsen, skrev vi i ALT for damerne sidste år.

Deltagerne i undersøgelsen fik vist en række billeder, og fik derefter henholdsvis 100 milligram koffein, 200 milligram og 300 milligram. Dagen efter kunne de deltagere, der havde indtaget 200 milligram koffein bedre genkende billederne end dem, der havde fået 100. Til gengæld huskede dem der indtog 300 milligram ikke bedre, end dem der havde indtaget 200 milligram.

4. Gør én ting ad gangen


- Det er et klassisk eksempel: Du spadserer ind i soveværelset lørdag formiddag og råber så ud i køkkenet: "Skat, hvad var det nu, jeg skulle?" Du skulle hente strømper og tilbage står du og tænker: "Av for Søren, det var dog deprimerende, at jeg har så elendig hukommelse", siger Line Sander

Det er ikke din hukommelse, der er dårlig. Det er dig, der er dårlig til at koncentrere dig og være opmærksom.

- Mange af os har tendens til både i privaten og på arbejdet at gøre det, vi på udansk kalder task swapping: Ikke at multitaske, men at man springer mellem opgaverne. På jobbet er du måske i gang med at redigere et dokument, men så tikker der en mail ind, den svarer du halvt på, laver også lige en kalenderopdatering og sender en sms. Vi kender det alle sammen, siger Sander.

- Det er rent gift for vores koncentration og hukommelse.

Løsningen: Gør det du er i gang med færdigt, inden du starter på noget nyt.

LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress

5. Sov ordentligt


Din søvn spiller en vigtig rolle for, hvor godt din hjerne husker. Under den dybe REM-søvn bearbejder den det nye viden, du har tilegnet dig i dagens løb. Sover du for lidt, risikerer du at ny viden går tabt.

Søvn spiller en vigtig rolle for din evne til at lagre viden og huske. Det er nemlig under den dybe REM-søvn, at hjernen for alvor bearbejder og tilegner sig ny viden − særligt, hvis den er kompleks og følelsesbetonet. Sover du for lidt, får du ikke mulighed for dette, og ny viden vil måske gå tabt. Det skriver Fit Living. Ifølge sundhedsmagasinet gør en lur på bare 1-2 underværker for din hukommelse.

6. Spil computerspil


Der findes et stort udvalg af apps med spil til din smartphone, der lover, at du ved hjælp af dem kan træne din evne til at huske. Søg f.eks. på 'brain memory trainer' i app-butikken på din telefon, og vælg selv blandt de mange mange spil. Dog er der en usikkerhed omkring, hvorvidt det rent faktisk gør dig bedre til at huske.

Ifølge Thomas Thaulov Raab, der er forfatter til bogen "Den foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed", kan du godt styrke din evne til at udføre forskellige opgaver, men du kan ikke træne hjernen generelt ved at spille spil.

- Forskning tyder på, at du bliver bedre til den evne, du træner. Spiller du meget soduko, bliver du bedre til soduko. Løser du kryds og tværs, bliver du bedre til at huske synonymer, siger han.

Vil du gerne være bedre til at spille klaver, hjælper det ikke at spille skak på din telefon. Det samme gælder, hvis du vil være bedre til at finde informationer frem fra hukommelsen. Vil du blive bedre til at huske, hvad du skal købe i Netto, skal du vælge et spil, der hjælper dig med at træne lige præcis den disciplin for at blive bedre.

7. Brug associationer


Et system alle de eksperter, ALTfordamerne.dk har snakket med, anbefaler, er at bruge associationer, når du skal huske noget. Det kan være alt fra paratviden til navne og telefonnumre. Det vil sige, at du i hovedet skal forbinde nogle billeder med de ting, du skal huske.

- Når der er noget, vi ikke kan huske, er det er ikke fordi, informationen er gået tabt. Det er fordi, vi ikke ved, hvordan vi skal hente den frem igen, siger Thomas Thaulov Raab.
Men med de associationer kan du skabe en form for sti i din hjerne, der gør det nemmere at finde gamle informationer frem.

- Det svarer til Hans og Grete, der lægger brødkrummer i din hjerne, siger Line Sander

- Sidder jeg og spiller Bezzerwizzer og får spørgsmålet; "hvad hedder hovedstaden i Letland", og jeg en gang tidligere har tænkt, det vil jeg altså kunne huske, så har jeg måske lavet en association. Den kunne hedde: "Riga: Det må være let at være rig", forklarer hun.

LÆS OGSÅ: 11 klassiske fælder der gør dig tyk på jobbet

På den måde laver hun en historie, der får hende til at huske, at Riga er hovedstaden i Letland. Jo flere association, du laver, jo flere måder får du at hente én bestemt information frem fra hjernens kringelkroge, og jo nemmere husker du.
Skal du huske et tal, f.eks. et telefonnummer, anbefaler Thomas Thaulov Raab, at du laver et system, hvor hvert tal har sin egen association. F.eks. bogstaver eller figurer.

- Så kan du bruge de her bogstaver eller figurer til at lave små historier med. Hvis du gerne vil huske tal, som er ekstremt konkret, så handler det om at binde de her tal op på noget, der er nemmere at huske end tal, siger han og forklarer, at vores hukommelse ikke er lavet til at huske tal.

Det er individuelt, hvilke associationer der fungerer, så du skal vælge nogle, du kan huske.

8. Lad være med at være stresset


Undersøgelser har vist, at et forhøjet niveau af stresshormonet kortisol kan føre til nedsat hukommelse. Det skriver Fit living. Stress kan påvirke din hukommelse, din koncentrationsevne og din indlæringsevne, og derfor oplever mange, at de bliver mere glemsomme, når de udsættes for stress. At du blot skal holde op med at være stresset for at være bedre til at huske, er lettere sagt end gjort. I virkeligheden er problemet her ikke, at du ikke kan huske, men at det er et tegn på, at der noget helt andet galt. Det bør du få gjort noget ved.

9. Gentag, gentag, gentag


Det sidste råd er det mest afgørende, hvis du gerne vil kunne huske noget langt ud i fremtiden: Du skal gentage det, du gerne vil huske.

- Allerhelst helst skal du gentage det fem gange med pauser imellem: samme dag, næste dag, ugen efter, måneden efter, og fire til seks måneder efter, siger Mads Brøbech,
Har du det med at glemme, hvor du har stillet bilen, mens du handler til aftensmad, er det selvfølgelig ikke nødvendigt, du kan huske, hvor du stilede den et halvt år frem i tiden.

- Men det kan godt være, hvis det er et problem for dig, at du lige skal repetere, hvor det var, du parkerede, mens du er inde i supermarkedet, siger Brøbech og fortæller, at han selv, når han holder kurser husker alle kursisternes navne på 10 minutter ved at sætte associationer på dem og bagefter repetere. Til gengæld har han glemt dem igen ugen efter.

Ifølge Line Sander vil du 10-doble din evne til at huske, hvis du repeterer.

- Og er du i stand til at variere det sådan, at første gang du repeterer det, læser du det, anden gang siger du det højt og tredje gang tegner du det, så er der større chance for at huske det, siger hun.

LÆS OGSÅ: 13 effektive råd: Sådan holder du op med at overspringshandle

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du bedre til at stå op om morgenen

LÆS OGSÅ:  5 grunde til, at du taler grimt til dig selv i spejlet

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos ALT for damerne.