Stor personlig sorg og manglende selvtillid har næsten kostet 41-årige Zhashia Jessen størstedelen af de over 42 kilo hun tabte, da hun var med i TV3 programmet Ekstremt Fed.

For siden optagelserne til programmet, der blev sendt tirsdag aften, stoppede for halvandet år siden, er det gået ned ad bakke igen. Tabet af et nært familiemedlem gjorde, at vægten igen startede en himmelflugt.

- Jeg har virkelig kæmpet, siden optagelserne sluttede, siger Zhashia, der tabte 42,5 kg. (fra 119,1 til 77,4) under det år, optagelserne varede.

- Jeg har taget 24 kilo på igen.

De ekstra kilo har betydet, at selvtilliden har været fuldstændig i bund.

- Jeg er virkelig flov over, at jeg ikke har kunnet holde fast. Jeg var ellers sikker på, at jeg sagtens kunne klare det. At jeg aldrig ville blive overvægtig igen, efter jeg havde tabt mig, fortæller hun.

- Det er at gå fra den ene yderlighed til den anden. Det gør virkelig ondt.

Mistede sit ståsted

Det, at vægten igen steg, gik så meget udover Zhashias psyke, at hun fravalgte alt det, der ellers kunne hjælpe hende på ret køl igen.

- Jeg isolerede mig, fordi jeg havde dårlig samvittighed over, at jeg ikke kunne holde vægten. Jeg har ikke haft lyst til at tage op i træningscenteret, fordi folk kender mig og har set, hvor meget jeg tabte mig i første omgang. Jeg ville ikke have, at de skulle se, at jeg havde taget så meget på igen, siger hun.

- Jeg var sikker på, at de tænkte, at jeg var en taber, fordi jeg ikke kunne holde vægten.

En af grundene, til at det gik så galt for Zhashia Jessen, er, at hun mistede den person, der har betydet mest for hende under hendes opvækst.

- Min mormor døde seks uger efter programmet sluttede. Hun var mit ståsted. Hun var som en mor for mig, så det var helt enormt hårdt. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Min verden gik i stå. Det har gjort, at jeg har haft et rigtig svært år, siger hun og fortæller, at hun igen kontakt har til sin biologiske mor.

Tabet af mormoren og den efterfølgende psykiske rutsjetur betød at den nye, sunde livsstil, hun var blevet introduceret for i løbet af det år, optagelserne varede, blev gemt og glemt til fordel for det hun kendte så godt - og som altid har været følgesvenden, når det har været hårdt: Slik, chips og det usunde mad.

Den gamle livsstil med for lidt motion og forkert kost med andre ord.

Vendepunktet

Selvom hun har følt sig alene, er der dog én, der stædigt har holdt fast. Én hun altid har kunne ringe til, selvom programmet for længst er optaget og hans forpligtelser i princippet er slut; Hendes træner og coach i programmet, Henrik Duer.

- Han har virkelig været en kæmpe hjælp. Ikke mindst efter programmet sluttede. Jeg har talt og skrevet utrolig meget med ham, og han svarer og hjælper altid. Det har været fantastisk, for tiden har været rigtig, rigtig svær for mig og jeg ved slet ikke, hvordan det ville være gået, hvis det ikke var for ham, siger hun.

Men der er sket noget.

Midt i december besluttede hun sig for, at nok var nok. At der skulle ske noget.

- Jeg rundede hundrede kilo igen. Der gik jeg virkelig i panik. Jeg blev så ked af det og tudede rigtig meget, siger hun.

- Samtidig nærmede tidspunktet sig for, hvornår det skulle sendes i fjernsynet. Det var et spark i røven. Det var som om, jeg vågende op. Jeg ville ikke veje over hundrede kilo igen – og jeg ville bestemt heller ikke være så tyk, når programmet blev sendt.

- Jeg sagde til mig selv, at nu skulle jeg fandeme holde op med at have så ondt af mig selv, fortæller hun og siger, at den genfundet gnist har resulteret i, at hun siden 13 december – og på trods af jul og nytår - har tabt syv af de 24 kilo hun havde taget på siden optagelserne sluttede for halvandet år siden.

Vejen til træningen er dog blevet lidt længere, for selvom hun er kommet i gang med træningen igen, så er hun stadigvæk for flov til at træne sammen med dem, der har set hende, da hun vejede mindst forrige sommer.

- Jeg har stadigvæk svært ved at komme i det lokale træningscenter i Rødovre, hvor jeg bor. Men det betyder så bare, at jeg tager til Brøndby. Fordelen ved det er, at de ikke kender mig fra før. Så der føler jeg ikke, at der er nogen, der kigger, siger hun og fortæller at hun stadig drømmer om at nå det mål på 68 kg., der var hendes egentlige mål i programmet.