Fiber-substanser kan forbedre brystkræftramtes overlevelse med 40 pct., viser studie.

En fiberrig kost kan tilsyneladende øge chancen for at overleve med kræft. Det viser nu et dansk og to udenlandske studier.

Ny forskning dokumenterer, at brystkræftramte med et højt indhold af særlige fiberstoffer i blodet, kaldet lignaner, har en betydelig bedre overlevelse end patienter med et lavt indhold af disse virkestoffer.

Man har således hele 40 pct. bedre chance for at overleve kræften, hvis man spiser fiber-rigtigt.

Resultaterne af de første studier har været så lovende, at forskere i Kræftens Bekæmpelse nu har fået bevilget 13,7 mio. kr. til en ny stor undersøgelse på området. Det studie indledes i begyndelsen af det nye år.

De kræftbeskyttende stoffer findes i stor mængde i især fuldkornsrug og hørfrø, men også i en række grøntsager, frugter og bær.

- Det er meget usædvanligt at se så markante og positive resultater inden for kræftoverlevelse, som kan sættes i forbindelse med bestemte fødevarer. Der er tale om helt op til 40 pct. lavere dødelighed for de kræftpatienter, som havde det højeste niveau af lignaner. Det har vi ikke set tidligere i forbindelse med undersøgelser af kost og brystkræft, siger seniorforsker Anja Olsen, der skal lede det kommende store studie, kaldet Elin-projektet.

Udover at bekræfte den kræftbeskyttende virkning skal studiet også vise, om den samme kost kan beskytte mod forværring af type 2-diabetes og hjertesygdomme. Også det er der allerede noget, der tyder på.

Sinker kræftudviklingen

Lignaner - de særligt kræftbeskyttende stoffer i plantefibre - er ufordøjelige, men bliver dog med hjælp fra bakterier omdannet til stoffet enterolactan i tyktarmen. Enterolactan optages i blodet, hvor mængden kan bestemmes ved en blodprøve. Enterolactan er et såkaldt planteøstrogen, der har en østrogenlignende virkning i kroppen. Det nye, store studie skal give en nærmere forklaring på, hvorfor disse fiberstoffer tilsyneladende sinker udviklingen af kræften.

- I Elin-projektet vil vi undersøge, om der er en sammenhæng mellem enterolacton-indholdet i blodet og overlevelsen hos danskere med kræft i bryst, tyktarm eller prostata, med hjertesygdomme eller type 2- diabetes, siger Anja Olsen til Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev.

I Kræftens Bekæmpelses nye, store undersøgelse skal indgå 57.053 mænd og kvinder, ligesom der laves undersøgelser på grise. Studiet ventes afsluttet i 2014.