Al medicin virker på to måder. Den kan helbrede sygdom, og den kan give bivirkninger.

562.707 danskere tager dagligt en kolesterolpille. Så sent som i marts måned advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om bivirkninger af pillerne som muskelsmerter og hukommelsesbesvær.

Desuden giver pillerne en minimalt øget risiko for diabetes, viser et nyt studie, der netop er offentliggjort i ’The New England Journal of Medicine’. Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, har kolesterolpillerne mange uhensigtsmæssige bivirkninger.

- 1 ud af 100 vil opleve bivirkninger som muskelsmerter og -skader, der for især ældre mennesker kan hæmme dem i hverdagen, siger han.

Netdoktor.dk: Sådan føles det at have forhøjet kolestorol

Pillerne redder liv

Kolesterolpillerne redder mange liv, mener professor og overlæge på Herlev Universitetshospital Børge Nordestgaard. Hvis man oplever bivirkninger af medicinen, skal man droppe statinerne, men det er kun meget få, der oplever reelle bivirkninger.

- Jeg vil ikke negligere patienternes oplevelser med bivirkninger, men det er vigtigt at skelne mellem, om bivirkningerne skyldes medicinen, eller om folk tror, de skyldes medicinen. Store undersøgelser viser, at 15 pct. af alle medicinerede oplever bivirkninger. Men det gælder både dem, der får medicin, og dem, der får placebo-medicin som f.eks. kalktabletter, siger han.

Netdoktor.dk: Få styr på dit kolestorol

Vær aktiv og drop rygningen

BT har talt med flere danskere, der har droppet medicinen pga. de uønskede sideeffekter. Nogle af dem uden at konsultere deres læge først. Men lægen skal altid tages med på råd, før medicinen lægges på hylden, siger Hjerteforeningens forskningschef Gorm Jensen.

- Oplever man muskelproblemer, ømhed eller muskelbetændelse, skal man selvfølgelig ikke tage medicinen. Men i stedet være mere aktiv med motion, kost, vægttab og droppe rygning.

Test dig selv på Netdoktor.dk: Er du æble- eller pæretypen?

På BT PLUS kan du læse mere om kolesterol og dets bivirkninger og få råd fra eksperterne.

Med BT Plus får du:

-

-

Andre læser også