Et udhvilet, harmonisk barn, der udvikler sig, som det skal, får formentlig søvn nok. Men er dit barn sur og tvær - så kan det være, at du skal se, om dit barn får nok søvn.

Er dit lille pus pylret, ked af det eller har en kort lunte? Så tag et kig på dit barns søvn. Alt for mange børn bliver puttet for sent eller på skiftende tidspunkter, og det er en dårlig forudsætning for at få glade og friske børn.

 

Søvn er vigtig

Søvn er en af de vigtigste grundsten for et sundt helbred og for at kunne klare alle de stimuli, som man udsættes for såvel fysisk, psykisk og socialt. Derfor kan hverken børn eller voksne undvære søvnen. Søvnen bruges til at opretholde balance i kroppen, og under søvnen får kroppen ro til at forny sin energi.

Hvis ikke man får tilstrækkelig søvn, bliver man fx fysisk sårbar overfor infektioner med manglede vækst og udvikling til følge. Man bliver også hurtigere stresset, og det kan samtidig give manglende koncentration, overskud og øget uro, irritabilitet og gråd til følge.

 

Faste rammer og sengetider

Det er derfor ikke mærkeligt, at vi taler meget om, hvordan vi har sovet, og om vores børn har sovet, og hvor meget de har sovet. Om et barn sover eller ikke sover, og hvor meget det sover, påvirker hele familien, da det ikke kan undgå at indvirke på forældrenes søvn eller muligheder for søvn. Derfor er det vigtigt med gode sovevaner og faste rammer for sengetider.

 

Børn sover lettere

Der er forskel på voksne og børn, også når det drejer sig om søvn. Det nyfødte barn går fra vågen til søvn gennem den såkaldte REM-søvn, som også kaldes ’drømme-søvnen’. REM-søvnen er en lettere og mere urolig søvn, og hos børn udgør den cirka 50% af søvnen. Hos voksne udgør REM-søvnen kun 25% af den samlede søvn, og det er derfor, at små børn vågner lettere og oftere natten igennem.

 

En god søvn

God søvn opnås ofte gennem gode sovevaner, og det er forældrene, der skal være deres børns vejledere gennem søvnjunglen. Et godt putteritual er første skridt til en god nattesøvn. Se, hvornår du kan indføre putteritualer

 

Så meget skal dit barn sove

Som grundregel kan man sige, at jo yngre barnet er, jo større søvnbehov har det. Et nyfødt barn kan sove op mod 23 timer i døgnet, mens et skolebarn har brug for 10 timers nattesøvn.

Søvnbehovet er meget forskelligt fra menneske til menneske, og man kan derfor kun lave vejledende tal for søvnbehovet for de enkelte alderstrin.

Se skemaet over børns søvnbehov 0-6 år

Det er helt normalt, at nogle børn sover meget, mens andre sover mindre. Hvis du for eksempel har et meget aktivt barn med et meget lille søvnbehov, volder det kun kvaler og stress, hvis du prøver at tilpasse det et andet behov. Som grundregel kan man sige, at du bør se på dit barns trivsel. Virker barnet pylret og har let til gråd, så kan det være, at det mangler nogle timers søvn.

 

Læs også:

Sundhedsplejersken: ”Børn skal ikke græde sig i søvn”

Her sover fleste børn sover igennem

SPONSERET LINK: Se vores store guide om tyngedyner til børn