Dit vaskepulver kan give allergiAf Trine Steengaard Nielsen og Astma-Allergi Danmark

Over halvdelen af de vaskeprodukter, som Astma-Allergi Danmark har testet for BT, indeholder problematiske stoffer, som kan være allergifremkaldende.

Testen er lavet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark


Hver gang du vasker dit tøj rent, risikerer du, at parfume, farvestoffer og konserveringsmidler sætter sig i dine bluser, bukser og sengetøj, hvilket kan give dig eller dit barn allergi.

BT har i samarbejde med Astma-Allergi Danmark testet 12 vaskemidler, og tjekket viser, at syv ud af 12 produkter indeholder problematiske stoffer som f.eks. parfume og konserveringsmidler, der kan være allergifremkaldende.Det er et stort problem, som mange danskere ikke er nok opmærksomme på, forklarer Ewa Daniél, der til daglig er faglig leder af Astma-Allergi Danmarks deklarationsordning og beskæftiger sig med at vurdere allergi­risiko af produkter, som har kontakt med huden.

- Hvis du f.eks. både går i tøj vasket i parfumeret vaskemiddel og ligger i parfumevasket sengetøj, så er din hud eksponeret for allergi­fremkaldende stoffer 24 timer i døgnet, og det er bestemt ikke godt, hvis du vil undgå allergi eller irritation, siger Ewa Daniél.

Du bliver allergisk over for et stof ved at komme i kontakt med det. Parfumestoffer kan f.eks. trænge ned i huden og aktivere nogle af cellerne i immunforsvaret. Du kan ikke mærke noget ved den første kontakt. Men jo mere din hud udsættes for allergi­fremkaldende stoffer, desto større risiko er der for at få allergi. Allergien kan godt opstå pludselig, selv om du har vasket dit tøj i det samme middel i årevis. Bruger du desuden problematiske cremer, kosmetik og rengøringsmidler, er risikoen endnu større.

Afslørende duft

Ifølge Ewa Daniél er problemet med vaskepulver, at det ofte ikke vaskes ordentligt ud – f.eks. kan man ofte stadig dufte parfumen efter en vask.

- I mange menneskers og producenters (u)bevidsthed er duft lig med, at noget er rent. Men parfume har altså ingen funktion i vaskemiddel udover at dufte og være allergifremkaldende, fastslår Ewa Daniél og fortæller, at også farvestoffer, optisk hvidt og nogle konserveringsmidler kan være problematiske i for-hold til allergi.

- Det kan være utrolig svært for forbrugerne at finde ud af, hvad vaskepulveret indeholder. For hvor der er fuld deklaration på kosmetik, er der ingen krav i lovgivningen om deklaration på vaskepulver og lign. Det betyder, at har du en kendt allergi, kan du ikke umiddelbart kan se, hvad vaskepulveret indeholder, medmindre producenten har valgt at have fuld deklaration på produktet. Og det har de desværre sjældent, fortæller Ewa Daniél.

Hun forklarer, at det heller ikke er nok at gå efter miljømærkerne, da f.eks. svanemærkede vaskemidler godt kan indeholde parfume og visse farvestoffer.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man holder sig fra produkter, der i testen har fået en sur smiley, hvis man vil undgå allergi.

LÆS MERE: Alt om allergisk kontakteksem 

LÆS MERE: Den Blå Krans