Ny forskning fra Storbritannien har målt høje niveauer af ultralyd i vores miljø og peger på, at det muligvis kan give kvalme og migræne. Det er svært at tro på, siger dansk forsker.

Uden vi ved det, udsættes vi for luftbåren ultralyd på offentlige steder som eksempelvis museer, biblioteker og skoler, og det kan måske være skyld i fysisk ubehag såsom kvalme, svimmelhed og migræne, skriver Videnskab.dk.

Det viser et nyt studie fra University of Southampton i Storbritannien.

Professor Tim Leighton, der står bag studiet, har målt frekvenser på mere end 20 kilohertz i offentlige bygninger, mens der var fyldt med mennesker. 20 kilohertz er den øvre grænse for, hvad det menneskelige øre kan opfatte.

På Videnskab.dk kan du se en video, hvor professor Tim Leighton måler ultralyden fra en dørcensor ved hjælp af en smartphone.

Mennesker, der har været udsat for ultralyd fra maskiner til rengøring og boring på arbejdet, har givet udtryk for, at maskinerne har givet dem fysisk ubehag.

Men selvom der har været utilstrækkelig forskning til at bekræfte eller afkræfte et link mellem den fysiske ubehag og ultralyden, opfordrer Tim Leighton til nye regler på området.

»De eksisterende guidelines er utilstrækkelige for så stor offentlig påvirkning, som der er tale om her. Langt størstedelen af de eksisterende guidelines refererer nemlig til arbejdsmæssig påvirkning, hvor arbejderne er fuldt bevidste om det og kan beskytte sig,« siger Tim Leighton til University of Southampton.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor får man gåsehud af bestemte lyde?

Dorte Hammershøi, Professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, er kritisk overfor Tim Leightons studie.

»Ultralyd dæmpes meget kraftigere end lyde i det hørbare område. Derfor er det svært at tro på, at der er høje niveauer af ultralyd i vores miljø, og at de ikke dæmpes ret effektivt af blandt andet den eksponeredes egne ører,« siger hun.

Dorte Hammershøi forsker selv i akustik, elektronisk behandling af lyd og risiko for høreskader. Hun påpeger, at ultralydsgener generelt ikke fylder særlig meget i vores opmærksomhed, fordi vi næsten altid kan finde mere sandsynlige årsager til ubehag i det givne miljø.
Derfor vil svimmelhed, hovedpine og kvalme, som Tim Leighton nævner i sit studie, ifølge Dorte Hammershøi højst sandsynligt ikke komme på grund af ultralyd.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?

Tim Leighton har med en smartphone målt ultralyden fra blandt andet en dørcensor i en offentlig bygning. Denne metode kan ifølge Dorte Hammershøi også kritiseres:

»Han har holdt en finger henover mikrofon indgangen på smartphonen, og det reducerer så den rene tone ved ca. 20 kHz, som han hævder at have målt i et offentligt bibliotek. Fingeren på transduceren lukker formentlig for den akustiske adgang til mikrofonen, men en finger har også betydning for de elektromagnetiske forhold, så jeg føler mig ikke overbevist af hans metode,« siger hun.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bliver man forkølet af at være kold?

Kan man blive træt af at blinke?

Bliver man mindre våd, hvis man skynder sig gennem regnen?