Vi bearbejder dårlige oplevelser for, at de ikke skal ophobe sig i sindet. Men ny forskning viser, at sindet selv filtrerer oplevelser. Så lad traumerne være.

Mange tror, at sindet fungerer som et bæger eller en rygsæk. At dårlige oplevelser, negative tanker og følelser ophober sig i systemet. Det er et gammelt råd, at det er sundt at tømme hovedet eller bearbejde traumer. Ny forskning udfordrer dog denne overbevisning om, hvordan sindet fungerer og hvordan negative tanker og følelser bedst bearbejdes.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om den nye forskning og hvordan du skal bearbejde negative tanker og dårlige oplevelser.

Det får du:

  • Artikel: Psyken er mere som en si end et bæger
  • Guide: Få styr på de negative tanker
  • Psykologens tip

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Skrevet af psykolog Pia Callesen

Vi bearbejder dårlige oplevelser for, at de ikke skal ophobe sig i sindet. Men ny forskning viser, at sindet selv filtrerer oplevelser. Så lad traumerne være.

Mange tror, at sindet fungerer som et bæger eller en rygsæk. At dårlige oplevelser, negative tanker og følelser ophober sig i systemet. Det er et gammelt råd, at det er sundt at tømme hovedet eller bearbejde traumer. Ny forskning udfordrer dog denne overbevisning om, hvordan sindet fungerer og hvordan negative tanker og følelser bedst bearbejdes.

Siden Sigmund Freud introducerede psykoanalysen, har det været en udbredt opfattelse, at vores sind er en form for beholder, hvor negative oplevelser og traumer hober sig op. Derfor må vi bearbejde dem for at undgå, at den berømte dråbe får bægeret til at flyde over og resulterer i en mental nedsmeltning. Bearbejdningen består typisk i at tale traumatiske oplevelser igennem – gerne med en terapeut – eller skrive tankerne ned.

Forskning fra Manchester tyder nu på, at denne opfattelse af sindet er forældet. Psyken er ikke en rygsæk. Der sker ingen ophobning, og det er ikke nødvendigt at ’rydde’ op eller holde liv i traumet ved at tale det igennem – igen og igen. Sindet klarer helingen selv – det er selvregulerende og fungerer mere som en si end et bæger. Altså siver traumer og negative tanker igennem og forsvinder af sig selv, hvis du ikke blokerer hullerne...

Heler som et sår

Får du en rift på huden, vil du typisk opleve smerter, blødning og svien. Senere kommer der skorpe på såret men efter en tid heler det af sig selv. Den bedste strategi, hvis du har et sår på huden, er at lade det være i fred og ikke klø i det. Det samme gør sig gældende for sår i sindet.

Vi bliver alle sammen udsat for livskriser og ubehageligheder i livet. Alle oplever kærestebrud, afvisninger, konflikter eller sygdom i familien. Det er helt normalt at opleve negative tanker og følelser efter sådanne oplevelser. Er du ude for en nærdøds-oplevelse, vil du sandsynligvis have ubehagelige billeder på nethinden i op til tre måneder efter. Selvom vi alle oplever livskriser, er det heldigvis ikke os alle, der får psykiske lidelser af dem. Hvordan kan det være?

I det berømte ’Tetris eksperiment’ fra Oxford blev studerende udsat for en traumatiserende film. Efter filmen skulle den ene halvdel tale oplevelsen igennem, mens den anden halvdel blev instrueret i at spille det klassiske puslespil Tetris. I den efterfølgende uge skulle de studerende rapportere mængden af ubehagelige minder fra filmen. Forsøget viste, at de studerende, der havde ’talt oplevelsen igennem’, havde mange flere symptomer end dem, der havde spillet Tetris.

Foto: Iris
Foto: Iris
Vis mere

Lad traumet være

Det går stik imod de gode råd om, at man skal tale tingene igennem efter en ubehagelig oplevelse. Vi hører tit, at krisepsykologer skal støde hurtigt til i en katastrofesituation – jo hurtigere des bedre lyder logikken. Den nye forskning tyder altså på, at det ikke er lige meget, hvad krisehjælpen består i. Noget tyder på, at samtaleterapi i den alt for tidlige fase faktisk kan forværre symptomer. Det svarer til at klø i et sår, før det overhovedet er begyndt at hele sig selv.

Jeg arbejder primært efter et nyt psykologisk behandlingsparadigme, kaldet metakognitiv terapi, der gør op med den oprindelige opfattelse af, hvordan psyken fungerer. Behandlingen går ud på ikke at ’klø i såret’ ved at tale traumatiske oplevelser igennem. Men derimod at give oplevelsen luft uden at klø. Giver vi psyken de rette betingelser, vil den nemlig hele sig selv.

I klinikken oplever vi ofte folk som har været ude for traumatiske oplevelser som voldtægt, overfald og trafikuheld:

Efter et voldeligt ægteskab har Lone symptomer i form af mareridt, flashbacks og angst. Hun spejder efter sin eksmand, når hun går på gaden og bekymrer sig for, om han vil opsøge hende. De mange bekymringer fastholder hende i en angstpræget stresstilstand. Men i terapien lærer Lone, at hun kan styre sine bekymringer og begrænse dem, så den naturlige heling kan gå i gang og angsten aftage.

GUIDE: FÅ STYR PÅ DE NEGATIVE TANKER

Oplever du, at ubehagelige minder fra fortiden igen og igen dukker op i din bevidsthed? Det kan være dårlige oplevelser, konflikter eller fejltrin i hverdagen.

Normale tanker

Mind dig selv om, at det at have negative tanker, når livet er svært, er helt normalt.

Ud af hovedet

Mange forsøger at ’bearbejde dårlige oplevelser’ ved at gruble over tingene. Noget tyder dog på, at denne strategi blot holder unødvendigt liv i dårlige minder og tanker. Der er ingen grund til at forlænge ubehaget. Kæresten kommer ikke tilbage af, at du grubler over tabet af ham.

Undertryk ikke dine tanker

En anden dårlig strategi, når det gælder negative tanker, er at undertrykke eller undgå dem. For undertrykte tanker vender stensikkert tilbage. Billedlig talt svarer det til at pakke et sår ind i cellofan. Du mærker muligvis ikke såret mere, men det heler heller ikke. Giv dine tanker og følelser luft – uden at pille i dem – og du vil bemærke, at tankerne er flygtige og ’heler’ af sig selv efter kort tid.

Lad tankerne passere

Oplever du noget ubehageligt, vil du sandsynligvis opleve, at de ubehagelige tanker kommer igen og igen. Tanker er ligesom den samme sushi, der kører rundt på et sushibånd. Men bare fordi den samme ret kører forbi med jævne mellemrum, behøver du ikke at gribe ud efter den. Det samme gælder for dine tanker. Lad dem passere – og lad være med at gribe ud efter dem, selvom de kører rundt i dit sind.

Pias tip: Den bedste strategi, hvis du har et sår, er at lade det være i fred, og ikke klø i det. Det samme gør sig gældende i dit sind.