Ny forskning viser, at vægttab og korrekt kost virker lige så godt som blodtrykssænkende piller.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Kæmper du ligesom 950.000 andre danskere med et forhøjet blodtryk, kan du få effektiv hjælp bare ved at gå på slankekur, spise de rigtige kulhydrater og flere proteiner. 

Du behøver ikke straks fylde dig med medicin, der kan have ubehagelige bivirkninger.

Det er det omfattende EU-finansierede Diogenes-koststudie, som beviser, at personer med et moderat forhøjet blodtryk ved en overkommelig indsats kan undgå medicinen.

Få her nogle gode råd til, hvordan du kan undgå medicinen.


Kæmper du ligesom 950.000 andre danskere med et forhøjet blodtryk, kan du få effektiv hjælp bare ved at gå på slankekur, spise de rigtige kulhydrater og flere proteiner. Du behøver ikke straks fylde dig med medicin, der kan have ubehagelige bivirkninger.

Det er det omfattende EU-finansierede Diogenes-koststudie, som beviser, at personer med et moderat forhøjet blodtryk ved en overkommelig indsats kan undgå medicinen.- Forskningen har vist, at dit blodtryk i gennemsnit falder med en mm kviksølv for hvert kilo, du taber dig. Med et nogenlunde hurtigt vægttab på 10 kilo vil du således kunne sænke trykket med op til 10 mm kviksølv. Det vil i rigtig mange tilfælde få lægen til at klappe i sine hænder og sige, at du nu slet ikke behøver at tage den medicin, han ellers ville anbefale dig. Du har altså helbredt dig selv, siger ernæringsprofessor Arne Astrup, der har ledet den danske del af EU-studiet.

Udover den blodtrykssænkning, selve vægttabet giver, kan den sunde, slankende kost - de helt rigtige, langsomt optagelige kulhydrater og flere gode proteiner - sikre en yderligere blodtrykssænkning.

- Her vil en person med moderat forhøjelse kunne glæde sig over et ekstra fald på fire-fem mm kviksølv, så medicinen bliver helt overflødig. En række andre studier viser klart, at det især er det høje indhold i kosten af kalium, magnesium og kalcium, som virker lige så effektivt som medicinen - og så er der oven i købet ingen bivirkninger, siger han.

Er blodtrykket stærkt forhøjet, bør man stadig tage sin medicin for at forebygge bl.a. et livstruende slagtilfælde, men rigtig mange befinder sig ifølge Arne Astrup i grænseområdet, hvor trykket ret let kan stabiliseres uden anvendelse af kemi.

- Kan det klares uden, er det absolut bedst. Ikke så få ældre, som tager vanddrivende piller for at bringe trykket ned, oplever således bivirkninger som svimmelhed, mens aldre midler kan give kolde hænder. Der er en lang række eksempler på ældre, der ligefrem besvimer af den blodtrykssænkende medicin.

Den 'blodtryks-venlige' kost skal ifølge professoren bestå af mange, sunde proteiner, masser af frugt og grønt og rigeligt med magre mejeriprodukter.

- Især protein fra mejeriprodukter, fisk og skaldyr og bælgfrugter - f.eks. ærter, linser og bønner - giver en markant blodtrykssænkning. Og så er det vigtigt, at du samtidig helt dropper de sukkerrige drikkevarer. Så falder dit blodtryk med usvigelig sikkerhed, siger Arne Astrup.

Hvad mejeriprodukterne angår, får professoren opbakning i et nyt stort hollandsk-amerikansk studie, netop publiceret på American Heart Association´s site 'Hypertention'. Ifølge studiet er der nu god dokumentation for, at de magre mejeriprodukter modvirker forhøjet blodtryk.

- Udover at spise bl.a. mange magre mejeriprodukter er det vigtigt at få motion. Det er veldokumenteret, at regelmæssig motion medvirker til at holde blodtrykket nede og generelt forebygger hjerte-karsygdomme. En lille løbe- eller svømmetur daglig vil være fint. Det gør også, at man bedre holder sit opnåede vægttab, siger Arne Astrup, der sammen med TV2s kendte slanke-coach Christian Bitz står bag bestseller-bogen 'Verdens bedste kur' - netop udsendt i en ny udgave beregnet for personer, der er alene på kur. Bogen med opskrifter er baseret på det videnskabelige EU-studie Diogenes.

Modvirker også betændelse i kroppen

Følger man den kur, Diogenes-studiet og slankebogen 'Verdens bedste kur' anbefaler, er der udover blodtryks-sænkning en række andre sundhedsgevinster at høste.

- Vores forskning har også vist, at en kur med langsomt optagelige kulhydrater og flere gode proteiner kan nedsætte den generelle betændelses-proces i kroppen - en proces, som vi ved er forbundet med en øget risiko for diabetes,. hjerte-karsygdom og enkelte kræftformer. I den sammenhæng er det vigtigt bl.a. at spise færre af de raffinerede, hurtigt optagelige kulhydrater som hvidt brød og hvide ris og i stedet få flere fuldkornsprodukter og de frugter og bær, som giver langsomme stigninger i blodsukkeret. Ifølge Arne Astrup har forskning også vist, at den protein- og kalkrige kur giver stærkere knogler.

- De mange magre mejeriprodukter i kostplanen sikrer rigeligt med kalk, mens æg og fede fisk tilfører D.-vitamin, der sikrer god udnyttelse af kalken. Proteinkurenhar også vist sig at modvirke bumser.

- Der er faktisk videnskab, som peger på, at det er de hurtige kulhydrater, som stimulerer væksten af de bakterier, som laver bumser. Så en del af behandlingen er færre lavglykæmiske kulhydrater. 

Er dit tryk for højt?

950.000 danskere har for højt blodtryk. 260.000 lever med et forhøjet tryk uden at vide det. Når blodtrykket konstant er for højt, bliver blodet presset igennem blodårerne med et højere tryk end normalt. Det betyder, at hjertet og blodårerne overbelastes.

Denne belastning af kredsløbet øger risikoen for livstruende og alvorlige sygdomme som:

- Blodprop i hjernen/hjerneblødning

- Blodprop i hjertet

- Hjertesvigt

- Kredsløbsforstyrrelser i benene

- Påvirkning af nyrerne.

Symptomer på forhøjet blodtryk:

- Hovedpine

- Træthed

- Svimmelhed

- Unormal forpustethed

- Hjertekramper, hvis de anstrenger sig.

Sådan skal trykket være:

Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg).

De to blodtryksmål angives som for eksempel 120/80 (udtales: 120 over 80).

Et normalt blodtryk hos en voksen skal ligge under 140/90.

Dit blodtryk er som regel godt behandlet, når det er under 140/90.

Har du sukkersyge, bør blodtrykket behandles, så det kommer ned under 130/80

Tab dig hurtigt

Et stort og hurtigt vægttab giver den bedste garanti for, at du også bevarer vægttabet flere år frem, mener Arne Astrup og Christian Bitz, der sammen står bag bogen 'Verdens bedste kur'.

- Hvis du derimod kun har har tabt fx to kilo i løbet af den første måned, er det sandsynligt, at du ikke taber mere, men derimod hurtigt tager de to kilo på igen. Risikoen for, at du giver op undervejs, er også mindre, når du taber dig hurtigt. Det virker motiverende til at fortsætte, når man kan se, at nålen på vægten hurtigt bevæger sig ned.

Har du tabt 15 kg på tre måneder, er der større chance for, at du også har tabt mere end 10 kg et år senere, end hvis du kun har tabt tre kg på tre måneder. De tre kg ryger hurtigere på igen end 15 kg.

Begrav badevægten

Arne Astrup og Christian Bitz anbefaler begge, at man kun vejer sig én gang om ugen, når man er på kur, og samtidig husker at fokusere på sidegevinsterne ved at slanke sig: Fx. at blodtrykket falder, at du sover bedre, sænker risikoen for diabetes, hjertesygdom m.m. og har mere energi.

Ved at downloade pdf-dokumentet herunder kan du få adgang til et uddrag af 'Verdens bedste kur, vol. 2' af Arne Astrup og Christian Bitz.

CHAT MED BITZ OG ASTRUP I DAG

Hvad er den sikreste vej til et sundere og slankere liv? Hvad er egentlig sandt og falskt i den hidsige slanke-debat? Er det godt at spise så mange proteiner - kan det ligefrem være farligt? Hvordan kan du undgå at falde tilbage i den usunde livsstil?

Forfatterne til bestselleren ’Verdens bedste kur’, TV2s kendte ernærings­ekspert Christian Bitz og slanke-professor Arne Astrup, sidder i dag klar til at chatte med dig.

Stil dine spørgsmål til slanke-eksperterne Christian Bitz og Arne Astrup på bt.dk i dag kl. 12:30-13:30.

Du kan læse mere om kuren her