I hele 49 døgn var en psykisk syg patient sidste år spændt fast til en seng med tykke læderbælter over maven. Eksemplet, der stammer fra Region Syddanmark, illustrerer en stigende tendens til brugen af tvang og de langvarige bæltefikseringer over to døgn, viser nye tal.

Det skriver Dagens Medicin fredag.

Til trods for at Danske Regioner i 2010 meldte ud, at anvendelsen af fysisk tvang i psykiatrien skulle reduceres med 20 pct. i perioden 2011-2013, så tyder meget på, at det går den forkerte vej.

Over 750 gange skete det sidste år, at en psykiatrisk patient i Danmark blev fikseret i over 48 timer. Det er en stigning på 14 pct. i forhold til forrige år.

Stigningen er utilfredsstillende, siger Flemming Stenild (SF), formand for psykiatriudvalget i Danske Regioner til Dagens Medicin.

- Der er ikke sket det ønskede fald, og det er selvfølgelig ikke godt nok. Vi er nødt til at lægge os endnu mere i selen for at nedbringe tallet, og jeg vil godt understrege, at fikseringer på flere uger og helt op til måneder efter min lægmandsvurdering er helt urimelig. Der må være alternativer, forklarer Flemming Stenild.

Særligt en region har langt flere langvarige bæltefikseringer end andre regioner. Region Syddanmark havde i de tre første kvartaler af 2012 flere end tre gange så mange tilfælde end f.eks. region Nordjylland.

Eksemplet med patienten, der var låst fast til sengen i 49 døgn - 1.181,5 timer - stammer også fra Region Syddanmark 31. januar 2012.

Ifølge formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Jeanett Bauer, kan udviklingen skyldes, at patienterne gennemsnitligt er blevet dårligere, flere trusler fra patienterne samt et mere presset personale.