Overvægt kan føre til helbredsproblemer såsom sukkersyge og hjertesygdomme. Men nu viser ny forskning, at overvægtige børn også er i risikozonen for at udvikle kræft senere i livet.

Af Katja Dehn, redaktionsassistent Netdoktor.dk

De nye forskningsresultater er blevet udarbejdet på Tel Aviv University i Israel og viser, at overvægtige børn og unge lever med en 50 procent øget risiko for at få blære-/urinvejskræft eller endetarms-/tyktarmskræft som voksne. Det skriver Cancer.dk.

LÆS OGSÅ: Når dit barn skal tabe sig - 7 gode råd

Undersøgelsen er baseret på 1,1 million mænd fra den israelske hær, hvis helbred man har studeret over en 18-årig periode. Her kunne forskerne tydeligt se en sammenhæng mellem dem, som havde været overvægtige i barndommen og dem, som havde fået konstateret blære-/urinvejskræft eller endetarms-/tyktarmskræft i voksenlivet.

Anerkendelse i Danmark

Herhjemme bliver den israelske forskning anerkendt af Kræftens Bekæmpelse.

- Vi ved, at overvægt har en betydning i forhold til hjertekarsygdomme, og vi ved, at der er en sammenhæng mellem overvægt hos voksne og risikoen for at udvikle nogle af de hyppigste kræftformer, blandt andet tyktarmskræft og brystkræft, siger Iben Holten, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ: Kræft - er du i risikozonen? 

Hun tilføjer dog, at der er behov for mere forskningen inden for området, idet man stadig ikke ved meget om, hvorvidt vægttab kan mindske risikoen for kræft.

Den israelske forskning nævner ikke noget om effekten af vægttab, da undersøgelsen udelukkende er baseret på sammenhæng mellem overvægtige børn og risikoen for forskellige typer kræft.   

Andre læser også