Lyt til artiklen

Børn kan måske få mere appetit på det sunde, hvis man bruger tallerkenen til at gøre maden spændende. Det mener et dansk forskerhold fra projektet Smag for Livet.

Demente og Alzheimer-patienter bliver gang på gang indlagt på grund og dehydrering og sult, fordi de mister appetitten og ikke spiser og drikker nok.

Men forskning har vist, at noget så simpelt som farven på tallerkenen kan få ældre mennesker med kun lidt appetit til at spise mere.

Nu vil danske forskere med projektet Smag for Livet undersøge, om også børn spiser mere, hvis de får maden serveret på en tallerken med stor farvekontrast. Det skriver Videnskab.dk

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan skal du spise for at optimere dit vitaminindtag

Ifølge forskerne tiltrækker en hvid tallerken ikke særlig meget opmærksomhed, hvis den er belagt med for eksempel ris eller kartoffelmos, der farvemæssigt ikke giver øjet noget at lege med.

Men ved at bruge komplementære farver, for eksempel blå og gul, kan man gøre maden mere opmærksomhedskrævende og interessant.

Undersøgelser har samtidig vist, at et af de første tegn på begyndende Alzheimers er, at lugtesansen forsvinder.

Det kan ske helt op til 10 år før, man begynder at udvise andre symptomer på Alzheimers.

Læs mere på Videnskab.dk: Mytedræber: Små tallerkener får os ikke til at spise mindre. Tværtimod

Projekt Smag for Livet, der er tilknyttet Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, har endnu ikke afsluttet sine undersøgelser og udgivet dem i et videnskabeligt tidsskrift.

Men forskerne har en forventning om, at de store kontraster under måltidet ikke bare er interessante for demente, men også vil få de unge til at spise for eksempel flere grøntsager.

Samtidig håber de, at den kontrastfyldte mad vil lagre sig mere effektivt i børnenes hukommelse og gøre det lettere for børnene at træffe de sunde valg senere i livet, når de selv skal fylde tallerkenen op.

Hvis resultaterne er positive kan den farverige mad have et stort potentiale for at forbedre folkesundheden, fortæller de danske forskere ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Du er til fare for andre, når du går og SMS’er

NASA’s vildeste billeder: Rumstationen flyver ind foran den formørkede Sol