Fire ud af ti danskere opfordrer ikke deres forældre til at gå til lægen, selvom de bemærker, at de viser tegn på sygdom. Faktisk taler hver tredje sjældent eller aldrig med sine forældre om deres helbred.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Der er mange samtaler i livet, som er svære at tage. Én af dem er at fortælle de mennesker, der står os nært, at vi er bekymrede for deres helbred. Derfor kan en simpel sætning som ’Far, din hoste bekymrer mig, jeg vil blive glad, hvis du talte med din læge,’ være svær at få over læberne.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at hele 39 procent af danskerne ikke råder deres forældre til at søge lægehjælp, selvom de udviser tegn på sygdom.

»Ligegyldigt hvor gamle vi bliver, så står vores forældre som et fyrtårn i vores liv. Vi har en opfattelse af, at forældrene er de voksne, der beskytter os. Det kan være derfor, vi nogle gange lukker øjnene, hvis vores forældre viser tegn på sygdom. Årsagerne er ofte komplekse, men fornægtelse af eller angst for, at vores forældre kan dø, kan være det, der holder os tilbage fra at reagere,« siger Merete Mærsk, der er psykolog hos Kræftens Bekæmpelse.

Den nye undersøgelse er lavet i forbindelse med indsatsen ’De 7 tegn,’ der skal øge danskernes kendskab til de syv mest almindelige tegn på kræft og få danskerne til at gå til lægen, hvis de oplever et af symptomerne. Jo tidligere kræft bliver opdaget, jo større er muligheden nemlig for at blive rask.

Netop derfor er det så vigtigt, at man tør åbne op for bekymringer vedrørende sine forældres helbred, selvom det kan være svært. Der er nemlig større sandsynlighed for, at man søger læge, hvis det sker på opfordring af ens nærmeste. Derfor kan en simpel samtale redde liv.

Undersøgelsen tyder da også på, at langt størstedelen føler et ansvar for sine forældres helbred. Faktisk mener hele 78 procent af danskerne mellem 18 og 70 år, at de sammen med deres søskende har et ansvar for at følge med i forældrenes helbred og opfordre dem til at gå til lægen, hvis de viser tegn på en alvorlig sygdom.

Overraskende resultater

Hos Praktiserende Lægers Organisation er de overraskede over udfaldet af undersøgelsen. Ser man det fra lægers synspunkt, oplever de nemlig mange konsultationer med ældre, der er blevet sendt af sted af deres børn, eller hvor deres børn ligefrem sidder ved siden af og har været en del af det, at deres forældre har søgt læge.

Alligevel mener de, at undersøgelsen er vigtig.

»Vi hører jo ikke om dem, der ikke kommer til læge. Derfor er undersøgelsens resultater vigtig viden, hvis der rent faktisk er nogle børn, der ikke får reageret,« siger Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation og tilføjer:

»Det er klart, at vi både ser yngre og ældre borgere, hvor vi kunne have tænkt os at have haft kontakten noget før. Især når det gælder kræftsygdomme, hvor det at diagnosticere den i tide, kan have stor betydning for især overlevelse og livskvalitet. Dog kan vi selvfølgelig ikke konkludere, at borgeren var kommet tidligere, hvis børnene havde været mere vakse.«