Lyt til artiklen

Når mænd knytter tætte bånd, kan det holde stressen fra døren.

Intime venskaber mellem mænd, som dem vi kender fra Joey og Chandler i TV-serien ‘Venner’ eller Frank og Casper i ‘Klovn,’ kan sommetider virke næsten som romantiske parforhold.

Og det er en rigtig god ting. I hvert fald viser det sig, at kram og intimitet mellem hankøn har en gavnende effekt over for stress i et nyt studie med rotter af hankøn. Det skriver Psypost.org ifølge Videnskab.dk.

Tidligere menneske- og dyrestudier viser, at sociale interaktioner øger niveauet af hormonet oxytocin i hjernen, samt at oxytocin hjælper mennesker med at skabe bånd og socialisere - og det øger modstandskraften over for stress.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor gør kærlighed dig uovervindelig

I det nye studie har man fundet, at effekten ikke blot gælder for romantiske par af modsatte køn, men også hos hanrotter, der ‘bare’ er venner.

I studiet fulgte forskerne hanrotter, som var sat i samme bur. Herefter blev de udsat for mildt stressende omstændigheder, og det fik dem til at blive mere sociale og samarbejdende, samt øgede deres indhold af oxytocin i hjernen, og fik dem til at putte sig mere sammen.

»En ’bromance’ (mandeflirt red.) kan være en god ting. Hankønnet har et dårligt ry, når det kommer til dyremodeller af sociale interaktioner, fordi man formoder, at de er aggressive af instinkt, men selv rotter kan nusse hinanden, fra han til han, for at komme over en dårlig dag,« siger hovedforfatter Elizabeth Kirby fra UC Berkeley, til Psypost.org.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Myte aflivet: Ål kan godt svømme ud af Middelhavet
Demokrati var en død sild i 2.000 år
Stephen Hawking er en slapsvans!