En kæmpe undersøgelse kortlægger nærdødsoplevelser og viser, at 40 procent af patienter, der er blevet genoplivet efter hjertestop, har oplevet en form for bevidsthed, mens de var ’døde’.

Et hvidt lys. Sådan er den gængse beskrivelse af, hvad man oplever, når døden indtræffer.

Det fremgår af det største studie i nærdødsoplevelser med 2.060 patienter med hjertestop. Det ser ud til at kunne give et hint om, hvad der sker i minutterne inden en genoplivning.

Ifølge studiet kunne 140 af de 330 overlevende patienter berette om en form for bevidsthed, efter hjertet holdt på med at slå.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvad en dansk forsker mener, at forklaringen på nærdødsoplevelserne kan være.

»Vi ved, at hjernen ikke kan fungere, efter hjertet er stoppet med at slå. Men i dette studie ser det ud til, at bevidstheden fortsætter op til to–tre minutter, efter hjertet er holdt op med at slå, selvom hjernen typisk lukker ned inden for 20-30 sekunder, efter hjertet er stoppet,« siger Sam Parnia, der forsker ved State University of New York og ledte studiet.

En 57-årig patient fortalte forskerne, at han inden genoplivningen kunne høre to bip-lyde fra et apparat i rummet.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad gør døden ved kroppen?

»Manden beskrev alt, hvad der var sket i rummet, men vigtigst var, at han havde hørt to bip fra en maskine, der laver en lyd hvert tredje minut. På den måde kan vi tidsangive hans oplevelse,« siger Sam Parnia til The Telegraph.

De fleste af dem, der overlevede genoplivningen, kan ikke huske konkrete detaljer, men forskellige emner så ud til at gå igen. Nogle mindes at have set et skarpt lys som solskin, mens andre fortalte om en følelse af frygt eller oplevelsen af at drukne.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan tackler jeg dødsangst?

13 procent sagde, at de følte sig adskilt fra kroppen.

Albert Gjedde, der er professor i neurobiologi på Københavns Universitet forklarer, at oplevelserne inden genoplivningen kan være reelle nok.

»De oplevelser, som folk beskriver, kan være reelle nok. Man kan godt opleve noget, der føles som en ud-af-kroppen-oplevelse eller en nærdødsoplevelse. Bevidstheden påvirkes af det, der sker omkring en,« siger Albert Gjedde, der er institutleder ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet.

Andre artikler hos Videnskab.dk

Sådan kan du lære at styre dine drømme

Videnskaben forklarer nærdødsoplevelser

Livet efter døden opfattes på mange forskellige måder