Børnenes DNA ændrer sig flere tusind steder, når mor ryger, mens hun er gravid.

Gravide kvinder får nu endnu en grund til at stoppe med at ryge.

Et nyt studie med flere end 6.000 mødre og deres nyfødte børn viser, at moderens rygning under graviditeten ændrer barnets DNA. Det skriver ScienceDaily.com ifølge Videnskab.dk.

I studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet American Journal of Human Genetics, er det lykkedes forskerne at identificere de gener, som påvirkes af rygningen. Og det er de samme, som ændrer sig hos voksne rygere.
Læs mere på Videnskab.dk: Gravide rygere får svært ved at få børnebørn
http://videnskab.dk/kultur-samfund/gravide-rygere-far-svaert-ved-fa-borneborn

»Jeg synes, det er ret utroligt, når vi ser, at de epigenetiske signaler i de nyfødte inde fra livmoderen, findes i de samme gener, som ved hos en voksen ryger. Der er et stort overlap,« siger medforfatter på studiet Stephanie London, der er epidemiolog og fysiker ved National Institute of Environmental Health Institutes, til ScienceDaily.

»Dette er en blodbåren udsættelse for rygning - fosteret indånder ikke røgen, men mange af de samme ting vil blive passeret gennem moderkagen,« siger hun til ScienceDaily.

Forbindelser mellem rygning og kemiske modificationer af DNA er før blevet fundet for fostre i udvikling i mindre studier, men den større analyse giver forskerne mulighed for at opdage mønstrene i udviklingen.

Læs mere på Videnskab.dk: Gravide bør drikke så lidt kaffe som muligt

Det internationale hold af forskere indhentede deres resultater fra 6.685 nyfødte børn og deres mødre rundt om i verden. Mødrene blev kategoriserede som enten faste rygere (13 procent), ikke-rygere (62 procent) eller dem, der indimellem havde røget eller først var stoppet med at ryge under graviditeten (25 procent).

Hos de faste rygere fandt forskerne 6.073 steder, hvor barnets DNA havde ændret sig kemisk i forhold til ikke-rygernes DNA.

Næste trin for forskerne er nu at finde ud af, hvordan DNA-ændringerne kan påvirke barnets udvikling og helbred.

»Vi ved allerede, at rygning har en sammenhæng med udvikling af hareskår og ganespalter, men vi ved ikke hvorfor. DNA-ændringerne ved rygning er måske involveret i processen,« siger Stephanie London til ScienceDaily.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Danmark kan købe De Vestindiske Øer tilbage
Dating-forsker: Disse faktorer påvirker, om du finder den eneste ene
Vi er så heldige, at vi lever i et univers, som er som skabt for os