Frikadeller, hakkebøf og lørdagskylling er ikke længere lige så populært, som det har været - således vælger flere og flere indimellem kødet fra, viser ny undersøgelse

Vil du helst have lasagne med aubergine, eller skal det være med hakket oksekød? Svaret er måske ikke så ligetil. For hvis du er en af de danskere, der i stigende grad spiser kødfri aftensmad, så er auberginen formentlig førstevalg.

Kød har ellers traditionelt set fyldt meget på danskernes middagstallerkner, men en ny undersøgelse fra Karolines Køkken foretaget gennem Epinions Danmarkspanel bestående af 2.000 danskere viser, at mere end hver anden dansker - 55 pct. - laver aftensmad uden kød en eller flere gange om ugen.

»Jeg tror den altoverskyggende grund er det stigende sundhedsfokus, der er kommet på maden, hvor især kræftforskere har været ude med riven og sat en øvre grænse for (500 gram om ugen, red), hvor meget kød vi bør spise om ugen,« siger ernæringsekspert Martin Kreutzer, der mener, vi for tiden er vidne til ’en grøn bølge’.

Undersøgelsen viser også, at det især er kvinderne og de unge, der vælger kødfri dage. Således spiser 60 pct. af danske kvinder aftensmad uden kød mindst en gang i ugen, og hos de unge mellem 18 og 29 år stiger tallet til 73 pct.

»Mange kvinder oplever, at kød ligger tungt i maven, så det er også et spørgsmål om komfort. De unge eksperimenterer måske også lidt mere med deres madvaner, hvor de ældre er lidt mere konservative i deres madvalg,« siger Martin Kreutzer.

Set ud fra et sundhedsperspektiv mener han ikke, at man nødvendigvis skal gå hele vejen og droppe kødet helt. Han tror på flexitar-principperne, hvor man spiser mindre rødt kød og mere grønt, men hvor der stadig er plads til fisk og fugl på menuen.

Man behøver heller ikke frygte for at komme til at mangle protein og dermed miste muskelmasse. Proteiner findes nemlig også i f.eks. kikærter, bønner og andre typer grønt.

»I grønne proteinkilder får vi oveni en masse vitaminer og kostfibre, som holder mave og tarmsystemet sundt og forebygger kræft,« siger Martin Kreutzer.

I 2017 konkluderede World Cancer Research Fund, at risikoen for tarmkræft øges med 12 pct. for hver 100 gram rødt kød, man spiser om dagen. Det er måske derfor heller ikke så overraskende, at tendensen ser ud til at fortsætte: 15 pct. af danskerne planlægger at spise mindre kød i 2018, end de gjorde i 2017, fastslår undersøgelsen.