Usund kost under graviditeten har en tydelig sammenhæng med tilstedeværelsen af ADHD hos børn, viser ny forskning.

Forskere fra King's College London og University of Bristol har undersøgt sammenhængen mellem en fed og sukkerrig diæt under graviditeten og øget risiko for ADHD-symptomer og andre adfærdsvanskeligheder hos børn. Det skriver den engelske avis The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Studiet, hvor forskerne sammenlignede 83 børn med adfærdsvanskeligheder med 81 børn uden, viste, at en usund graviditetskost med masser af slik og bearbejdet mad kan føre til DNA-forandringer (methylering) i et bestemt gen, IGF2, som påvirker udviklingen af hjerneområder med relation til ADHD.

Læs mere på Videnskab.dk: ADHD og autisme kan opdages allerede før 2-års-alderen

Der viste sig at være en sammenhæng mellem en fed og sukkerrig graviditetskost og en høj IGF2-methylering, ligesom der var sammenhæng mellem høj IGF2-methylering og ADHD-symptomer hos børn mellem syv og 13 år, som allerede fra en tidlig alder havde udvist adfærdsvanskeligheder, for eksempel ved at lyve og slås meget.

Professor Edward Barker fra King's College London er medforfatter på studiet, som er trykt i Journal of Child Psychology and Psychiatry. Han understreger, at forældre med ADHD-børn ikke bør bebrejde sig selv, eftersom kosten blot er én af adskillige faktorer.

Læs mere på Videnskab.dk: Børn med ADHD bør have testdiæt

»ADHD og adfærdsvanskeligheder er komplekse psykiatriske problemer, der afhænger af mange faktorer. Diæt kan være en vigtig faktor, men det vil under alle omstændigheder være én blandt flere risici,« siger han ifølge The Guardian.

Han understreger desuden, at resultaterne skal efterprøves i større studier, før man kan fastslå, at der er en direkte årsagssammenhæng.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nååhr! Storøjet, nuttet blæksprutte charmerer forskere

Hvor mange køn findes der?

Lovende metode: Kræft kan fjernes med 'lysbomber'