Det er muligt at forlænge livet med op til syv år og at undgå skavanker i de sidste år af  livet, hvis du har fokus på tre bestemte livsstilsfaktorer, fastslår ny forskning

Du ved nok allerede, at en sund livsstil er godt for dig. Men nu kan forskere for første gang sætte tal på, hvor mange år du præcist kan forlænge livet med.

Det tre absolut vigtigste faktorer, hvis du vil udskyde din begravelse, tæller rygning, overvægt og for meget alkohol. Det fastslår en række amerikanske forskere i et nyt stort studie blandt 14.000 amerikanere i alderen 50-89 år, der netop er blevet publiceret i tidsskiftet Health Affairs. Professor og læge Morten Grønbæk ved Statens Institut for Folkesundhed, finder forskningen ”interessant”:

»Det er jo interessant at se på alle faktorerne samtidig i stedet for at se på dem enkeltvis, som vi ellers plejer. Det underbygger, hvad vi allerede ved, nemlig at det er tre meget vigtige faktorer, hvis man vil forebygge for tidlig død,« siger han.

At det nu skæres ud i pap, hvor meget længere vi så reelt kan leve, kan ifølge professoren gøre det mere konkret for danskerne at forholde sig til konsekvenserne ved usund livsstil og derved lettere motivere til en sundere vaner i hverdagen. Og noget kunne tyde på, at der stadig er mange, der kunne have brug for den ekstra motivationsfaktor. Andelen af overvægtige er steget markant i de seneste årtier, så knap halvdelen af de voksne danskere er overvægtige, og omkring 13. pct. er svært overvægtige. Samtidig ryger 16 pct. af danskere hver dag. Kun 8 pct. mænd og 16 pct. kvinder har ikke drukket alkohol inden for det sidste år.

Den ny forskning slår dog ikke kun fast, at vi kan forlænge vores levetid. Men også at de sidste leveår kan resultere i godt helbred i form af større bevægelighed, så man bedre kan klare trapperne eller stige ud af sengen om morgenen. Samtidig er risikoen for de gængse livsstilssygdomme som f.eks. kol, hjerte-kar-sygdom, kræft og type-2 diabetes, formindsket.

»Hvis du f.eks. undgår at ryge eller blive overvægtig, får du et bedre helbred sidst i livet,« siger Morten Grønbæk.

Hvis man vil have en alderdom uden for mange skavanker, glæder det om at pleje sit helbred.
Hvis man vil have en alderdom uden for mange skavanker, glæder det om at pleje sit helbred. Foto: Annelene Petersen
Vis mere

Han afviser, at smøger og brun sovs og flæskesteg er lig med livskvalitet. Selvom mange ellers påstår, det er.

»Der er en del mennesker, som insisterer på at ryge, og som er ligeglade med, hvor længe de lever. Vi hører ofte udtrykket ’lev stærkt, dø ung’. Men det er jo ikke tilfældet. For hvem synes, det er livskvalitet med kronisk hoste eller have slidgigt i knæene pga. overvægt?,« siger Morten Grønbæk, der dog anerkender, at overvægt kan være særligt svært at få bugt med:

»Der er mange svært overvægtige, hvor genetikken spiller ind, og det er derfor mere komplekst end f.eks. et rygestop,« siger han.

Ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet er professor Jørn Wulff Helge overbevist om, at de fleste danskere godt ved, at de skal huske at dyrke motion, kvitte smøgerne og holde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalede genstande.

»Men derfra og så til at ændre sine vaner og være klar over omkostningerne senere i livet, hvis man ikke gør det, det er jeg ikke sikker på, at alle ved. Derfor skal vi selvfølgelig fortsat blive ved med at skaffe flere midler til forebyggelsesindsatser,« siger han.

Begge professorer fremhæver, at det aldrig er for sent at gå i gang med at ændre vaner. Særligt ved et rygestop er der gevinst, fortæller Morten Grønbæk:

»Der er mange rygere, som relativt hurtigt føler sig bedre tilpas og kommer i bedre form, når de stopper med at ryge. Selv en 70-årig kan opleve bedring i sin tilstand og sætte et ekstra år ind på kontoen og få en bedre alderdom,« siger han.

En dansk mand lever i gennemsnit 78,8 år, mens en dansk kvinde lever 82,8 år.

Hvad gør du for at holde dig sund?

Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Asger Aamund 77 år:

Jeg gør en del. Jeg spiser varieret, og i stedet for at spise fem frikadeller og én kartoffel, så spiser jeg fem kartofler og én frikadelle. Jeg spiser meget grønt og lidt kød. Jeg er ikke øko fanatiker eller noget som helst. Og så spiller jeg meget tennis og cykler meget, samtidig med jeg får en god nattesøvn. Jeg har røget en hel del, da jeg var yngre, men det holdt jeg op med for 17 år siden.

Ghita Nørby fejrer sit 60-års skuespillerjubilæum på Foketeatret. I den anledning lader Berlingske skuespillerkollegaen Sofie Gråbøl interviewe forbilledet i Ghita's hjem i Holte.
Ghita Nørby fejrer sit 60-års skuespillerjubilæum på Foketeatret. I den anledning lader Berlingske skuespillerkollegaen Sofie Gråbøl interviewe forbilledet i Ghita's hjem i Holte. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Ghita Nørby 82 år:

Jeg holder af livet, og det er, hvad der holder mig sund. Hvad end det regner, sner eller solen skinner, så holder jeg simpelthen så meget af at være her. Vi skal leve livet, og det er det, jeg prøver på, selvom det er svært og sjovt og forfærdeligt og alt muligt på en gang. Men det skal leves.

Ulf Pilgaard.
Ulf Pilgaard. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Ulf Pilgaard 76 år:

Jeg tror, det allervigtigste, jeg har gjort i mit liv, det er at holde op med at ryge, det er jeg sikker på. Jeg begriber ikke, at jeg nogensinde har gjort det. Da jeg i sin tid begyndte at ryge, var der ikke de store advarsler. Det var tværtimod smart og hyggeligt. Nu er der jo bunker af evidens for, at det er sindssygt farligt, og alligevel er der masser af unge, der ryger. Det er helt ubegribeligt, at det ikke er gået op for alle. Det er gået ud over mig, så jeg skal være taknemlig for hvert eneste år, fordi jeg har det, der hedder tobaksrelaterede sygdomme. Jeg holdt op med at ryge for 11 år siden i 2006, og jeg gjorde det fra den ene dag til den anden.