I det største studie nogensinde har forskere søgt at finde de helbredende effekter af cannabis. Det ser ud til, at patienter med kroniske smerter, sclerose og i kemoterapi kan drage nytte af den omdiskuterede plante.

Danske forskere er bekymrede for, om der er nok videnskabelig evidens for effekten af medicinsk cannabis, skrev Videnskab.dk for nyligt, da Folketinget vedtog, at danske læger fra 2018 skal kunne udskrive medicinsk cannabis mod kroniske smerter, spasmer og kvalme.

Nu viser den hidtil største videnskabelige gennemgang af den forskning, der er lavet om effekten af cannabis, at medicinsk cannabis har en positiv effekt på voksne med kroniske smerter, kvalme forårsaget af kemoterapi og spasmer hos patienter med sclerose. Det skriver Videnskab.dk

Til gengæld er der generelt massiv mangel på viden om, hvordan den cannabis, et stigende antal ryger for sjov, påvirker folkesundheden, konkluderer forskerne bag studiet, som netop er publiceret USA's nationale akademi for videnskab.

»Vi ved meget lidt om den højpotente cannabis, folk ryger, og vi ved meget lidt om de forskellige måder, folk bruger cannabis,« siger en af forskerne bag studiet Ziva Cooper, som er adjunkt i klinisk neurobiologi på Columbia Medical Center, USA til The Cannabist.

Læs mere hos Videnskab.dk: Laserlys forvandler mus til vilde dræber-zombier

Forskernes videnskabelige gennemgang af helbredseffekterne ved cannabis er publiceret i en 400 siders lang rapport fra the National Academies of Science, Engineering, and Medicine, USA.Generelt er der dog brug for meget mere forskning i, hvilken effekt cannabis har på helbredet i takt med, at flere og flere bruger stoffet, som er blevet legaliseret i en række amerikanske stater, understreger forskerne bag rapporten:

Læs mere hos Videnskab.dk: 20 års forskning: Så skadelig er cannabis

»Den stigende accept, tilgængelighed og brug af cannabis og lignende produkter rejser en vigtig bekymring for folkesundheden,« siger en af forskerne, Marie McComick, professor i pædiatri på Harvard Medical School, USA.

»Manglen på solid viden om cannabis-relaterede helbredsproblemer, har ført til usikkerhed omkring hvilke - hvis nogen - skadelige eller gavnlige effekter, der er,« fortsætter hun.

Andre historier på Videnskab.dk

Alkoholisme skyldes måske en hjernefejl

Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur