Ny dansk forskning viser hvordan du kan mindske din risiko for at udvikle blærebetændelse med op til 32 pct.

Halvdelen af alle danske kvinder får blærebetændelse mindst én gang i livet – og sygdommen vender tit tilbage. Men nu er der godt nyt for kvinder med ondt i underlivet.

Det er kandidat i folkesundhedsvidenskab Kathrine Pape, der står bag den nye forskning fra Aalborg Universitet, som netop er blevet trykt i det ansete tidsskrift Medicine & Science in Sports & Exercise. Hun kalder resultaterne for ’spændende'

Forskningen bygger indtil videre på tal fra 18.874 respondenter.

»I USA handler mere end otte millioner lægebesøg årligt om blærebetændelse, derfor er det en spændende nyhed, hvis vi kan forebygge fremadrettet,« siger hun.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvad den nye danske forskning helt præciser viser, og hvordan du helt selv kan forebygge blærebetændlese med op til 32% ...

Det får du:

  • Artiklen 'Ny forskning om blærebetændelse: Sådan formindsker du din risiko med op til 32%'
  • Fakta om blærebetændelse
    • Hvad er blærebetændelse
    • Sådan behandler du blærebetændelse
    • Sådan forebygger du blærebetandelse
    • Sådan fungerer din blærer
    • 5 symptomer på blærebetændelse

Bare få timers bevægelse om ugen kan mindske din risiko for at udvikle blærebetændelse med op til 32 pct., viser ny dansk forskning

Halvdelen af alle danske kvinder får blærebetændelse mindst én gang i livet – og sygdommen vender tit tilbage. Men nu er der godt nyt for kvinder med ondt i underlivet. Ny dansk forskning slår nemlig fast, at selv et beskedent niveau af fysisk aktivitet kan mindske risikoen.

Det er kandidat i folkesundhedsvidenskab Kathrine Pape, der står bag den nye forskning fra Aalborg Universitet, som netop er blevet trykt i det ansete tidsskrift Medicine & Science in Sports & Exercise. Hun kalder resultaterne for ’spændende’.

»Hvis du spadserer eller cykler fire timer om ugen, viser studiet, at dette kan forbindes til en 21 pct. lavere risiko for formodede bakterielle urinvejsinfektioner. Og er du oppe på at dyrke motionsidræt fire timer om ugen, er der hele 32 pct. lavere risiko. Det er nogle interessante resultater, som kan gøre os i stand til bedre at kunne forbygge sygdommen,« siger hun.

Kan gavne tusinder af kvinder

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor motion konkret kan forebygge blære­betændelse, det er først noget, de kan undersøge senere i nye forskningsprojekter. Men der er ingen tvivl om, at den nye viden kan komme tusindvis af kvinder til gavn.

Blærebetændelse er et udbredt problem blandt især kvinder. Men ved at dyrke motion mindst fire timer om ugen, kan man mindske risikoen markant for at udvikle sygdommen.
Blærebetændelse er et udbredt problem blandt især kvinder. Men ved at dyrke motion mindst fire timer om ugen, kan man mindske risikoen markant for at udvikle sygdommen.
Vis mere

»Det er 50 pct. af alle kvinder, som oplever en urinvejsinfektion en gang i livet, og den vender ofte tilbage. Derfor vil det have stor betydning, hvis vi kan forebygge de fysiske smerter og mindske forbruget af antibiotika, som man typisk behandler blærebetændelse med. Det vil være en gevinst både for den enkelte og for samfundet, bl.a. i antallet af lægekonsultationer,« siger Kathrine Pape, der påpeger, at også udlandet har vist interesse for forskningen:

»I USA handler mere end otte millioner lægebesøg årligt om blærebetændelse, derfor er det en spændende nyhed, hvis vi kan forebygge fremadrettet,« siger hun.Forskningen bygger på tal fra 18.874 respondenter, men siger ikke noget om, hvilken type motion man skal dyrke for at komme bakterierne til livs. Det er indtil nu kun antallet af timer brugt på bevægelse samt intensitet, som forskerne har undersøgt.

5 symptomer

  1. Du skal pludselig og ofte tisse
  2. Det svier, smerter og klør, når du tisser
  3. Let feber kan forekomme
  4. Ømhed eller smerte over blæren (mellem skridtet og navlen)
  5. Uklar og plumret urin

Foto: Scanpix / Iris
Vis mere