Der skal ikke ret meget til, før risikoen øges.

Men det er kun hver femte dansker, der er klar over det.

Selv et lille alkoholforbrug kan øge kræftrisikoen, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Når danskerne spørges til, hvilke sygdomme og tilstande alkohol øger risikoen for, er det kun 28 procent, der nævner kræft, og kun 20 procent svarer, at risikoen for kræft stiger allerede ved et forbrug på 0-10 genstande om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Anne Tjønneland er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse. Hun siger:

»Faktisk har de 20 procent ret, for hvis du vil være helt sikker på, at du ikke har en øget risiko for kræft på grund af alkohol, skal du slet ikke drikke alkohol. Men risikoen stiger med mængden af alkohol, man indtager, det er selvfølgelig meget værre at drikke 15 genstande om ugen end et par stykker.«

Kræftens Bekæmpelse har spurgt cirka 3.000 danskere i alderen 18-74 år om deres viden, holdninger og adfærd, når det kommer til alkohol.

Der er stor forskel på, hvilke kræftformer danskerne forbinder med alkohol. Mange kæder alkohol sammen med leverkræft, når de skal krydse af, hvilke kræftformer, alkohol øger risikoen for, mens kun 12 procent angiver brystkræft.

»Det er selvfølgelig et personligt valg, hvor meget alkohol man vil drikke. Men vi vil gerne give danskerne mulighed for at tage stilling til deres alkoholforbrug på et oplyst grundlag,« siger Anne Tjønneland.