Sundhedsstyrelsen skal være mere udfarende, mener politiker.

Danmarks værste læger har Sundhedsstyrelsens ord for, at de er til fare for patienternes sikkerhed. Alligevel kan de arbejde videre.

Lægerne slipper alt for billigt, mener Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

- Har en læge lavet flere graverende fejl, skal han ikke have lov at have med patienter at gøre, siger hun. Men sådan går det sjældent.

SE LISTEN: HER ER DANMARKS VÆRSTE LÆGER

Seks gange har overlæge Marianne Juhler fået alvorlig kritik fra sundhedsmyndighederne for sit arbejde. Senest fordi hun forsøgte at tage en vævsprøve i venstre hjernehalvdel hos en patient, der havde en svulst i højre side. Men kritikken har ikke kostet overlægen jobbet.

Tværtimod er Marianne Juhler blevet forfremmet til professor i eksperimenterende neurokirurgi på Rigshospitalet.

Professor-titel bekymrer

Det kan Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne, ikke forstå.

- At udføre en operation i den forkerte hjernehalvdel er en meget graverende fejl, der kunne undgås ved at opfylde helt almindelige procedurer. Det bekymrer mig, at hun er blevet udnævnt til professor, siger hun.

22 læger i gabestok

Som B.T. skrev i går, er Marianne Juhler blot én af de 22 læger, der p.t. er hængt ud i det, lægerne selv omtaler som den offentlige gabestok.

- Vi vurderer, at alle lægerne på listen kan udgøre en forøget risiko for patientsikkerheden, siger overlæge Torben Hærslev fra Sundhedsstyrelsen.

SE LISTEN: HER ER DANMARKS VÆRSTE LÆGER

Men i modsætning til gamle dages gabestokke, der blev placeret midt på torvet, så bliver Danmarks farligste læger udstillet så langt inde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, at selv en garvet journalist må bede styrelsen om hjælp for at finde frem til listen.

Det er ikke godt nok, mener Sophie Hæstorp Andersen.

Patienterne skal sikres

- Patienterne bruger ikke listen. Derfor er det alfa og omega, at vi har et system, der sikrer, at læger, der gentagne gange har fået kritik, ikke kan arbejde videre.

Selvfølgelig skal man ikke uden videre fratage en læge autorisationen, men i dag er det næsten mere sandsynligt at en læge bliver tiltalt for uagstomt manddrab, end at han får frataget sin autorisation.

Hun efterlyser, at Sundhedsstyrelsen kommer væk fra skrivebordet.

- De skal være langt mere udfarende overfor de læger, der er sat under skærpet tilsyn, siger hun, der nu vil kalde sundhedsministeren i samråd om problemet.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Rigshospitalet om, hvordan Marianne Juhler har kunnet blive udnævnt til professor til trods for at hun seks gange har fået kritik fra Patientklagenævnet og Sundhedsstyrelsen for sit arbejde.

SE LISTEN: HER ER DANMARKS VÆRSTE LÆGER