For op mod 15 procent af de danske kvinder er sexlivet en smertefuld plage, fordi de lider af den tabubelagte sygdom, vulvodyni. Men sådan behøver det ikke være.

Der vil typisk ikke være noget at se, men det svier og brænder i huden. Hos nogle kvinder kommer smerterne ved berøring, mens andre har ondt hele tiden. Smerterne kan variere i styrke, og indimellem er det umuligt at have trusser på. En simpel gåtur eller en tur på cyklen kan føles som stikkende knive i skridtet, og samleje vil for de fleste være en smertefuld udfordring - for nogle fuldstændigt udelukket. Sådan er det at leve med vulvodyni - en kronisk, smertefuld lidelse som rammer op mod 15-17 procent af de danske kvinder.

Læs også: Andre årsager til smerter ved samleje

Svært at stille diagnose
Lidelsen rammer typisk kvinder mellem 20-40 år, og sygdommen er vanskelig at diagnosticere. Først vil lægen typisk antage, at kvinden har fået svamp på grund af de brændende, svidende smerter. Hun vil derfor få udskrevet midler til behandling af svamp i skeden og få en besked om, at se det an en uges tid. Det er først, når kvinden er blevet behandlet tre-fire gange uden effekt, at mistanken til vulvodyni opstår.  Herefter vil kvinden blive henvist til en speciallæge i gynækologi.

Smerter påvirker bækkenbunden
Når vulvodyni skal behandles, er det optimalt, at det sker med hjælp fra flere sider. Sygdommen er nemlig ikke kun forankret i fysiske smerter, men har også store følelsesmæssige omkostninger. De stærke, kroniske smerter i underlivet, vil få kvinden til at spænde op i underlivet. Det giver myoser i bækkenbunden, og det vil få smerterne til at føles endnu værre. For at opløse spændingerne skal man først og fremmest have en specialfysioterapeut på banen, som kan give særlige øvelser til at løsne spændingerne op i bækkenbunden.

Læs mere på Netdoktor.dk: Vulvodyni - når sexlivet bliver en plage

Fra fysiske smerter til psykisk slagside
Når samleje er smertefuldt og måske endda umuligt, vil det ikke kun være smerterne, der påvirker kvinden. Hun vil også opleve en psykisk slagside af sygdommen i form af lavt seksuelt selvværd og følelsen af utilstrækkelighed. Mange bliver bange for, at kæresten vil forlade dem, og hvis de ikke taler med kæresten eller veninderne om det, så vil det føre til en snigende følelse af ensomhed og isolation. For at undgå at kvinden bliver fanget i en negativ spiral, kan det hjælpe at få en snak med en sexolog. Samtalen vil typisk dreje sig om:

  • at få lyst til at få lyst
  • intimitet og erotik
  • andre måder at have sex på end samleje
  • tid og tålmodighed omkring sexlivet

Snakken vil også inddrage en eventuel partner, så begge parter er indstillet på at finde den bedste måde at lindre smerterne på.

Læs mere på Netdoktor.dk: Sansetræning - en ny vinkel på sexlivet

Livet med vulvodyni
Der findes desværre ikke en mirakelpille mod vulvodyni, og heller ikke en enkel behandlingsform. Det kræver vilje, tålmodighed og vedholdenhed at leve med vulvodyni, men du er godt hjulpet på vej, hvis du insisterer på hjælp. Lægen vil behandle området med cremer, indsprøjtninger og eventuelt kirurgi, og sammen med samtaler og øvelser vil oplevelsen af smerterne gradvist blive mindre.

Læs mere: Sådan behandler man vulvodyni